Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Anketa: Pahor že v prvem krogu

Deli na:
Anketa: Pahor že v prvem krogu

Borut Pahor, predsednik Slovenije Letna plača: 38.000 evrov - Foto: Mediaspeed

Čeprav je predsedniku republike Borutu Pahorju trend podpore v zadnjem tednu dni blago narasel in kamniškemu županu Marjanu Šarcu blago padel, se razmerje med njima ni pomembno spremenilo.

Po volilni napovedi, ki jo je za Dnevnik in Večer opravila Ninamedia, kaže, da bo Pahor prihodnjo nedeljo za predsednika republike izvoljen že v prvem krogu.

Gre za javnomnenjsko raziskavo po metodi "tracking poll", ki se izvaja dnevno, vsak dan na novem vzorcu anketirancev, in spremlja premike volilnega telesa.

Po volilni napovedi bi tako Pahor v prvem krogu slavil s 57,9-odstotno podporo, sledili bi mu kamniški župan Marjan Šarec z 22,7-odstotno, evropska poslanka Romana Tomc z 8,1-odstotno in predsednica NSi Ljudmila Novak s 5,4-odstotno podporo.



Za njimi sta se zvrstila še koprski župan Boris Popovič (2,4 odstotka) in Angelca Likovič (2,1 odstotka), manj kot odstotno podporo pa imajo na zadnjih treh mestih ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič (0,8 odstotka), kandidatka SLS Suzana Lara Krause (0,5 odstotka) in Andrej Šiško (0,1 odstotka).

Pahor je bistveno bolj priljubljen med ženskami kot med moškimi, saj mu svoj glas zagotavlja 55 odstotkov vseh volivk, ki izjavljajo, da se bodo zanesljivo udeležile volitev, in 36 odstotkov vseh volivcev. Med tistimi, ki ga bodo volili, prevladujejo starejši od 60 let - takih je ena tretjina vseh Pahorjevih volivcev.

Naročnika raziskave "tracking poll" sta časnika Dnevnik in Večer, izvaja pa jo agencija Ninamedia od 5. do 20 oktobra. Izvajajo jo vsak dan na novem vzorcu naključno izbranih polnoletnih oseb. Prvo anketo so objavili po tridnevnem anketiranju, od tedaj pa dnevno objavljajo rezultate anketiranja zadnjih treh dni, tako da je v vzorec za izdelavo vsakokratne volilne napovedi vključenih 540 respondentov.