Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Aleš Primc na čelu Gibanja za otroke in družine: Danes je dan veselja in upanja

Deli na:
Aleš Primc na čelu Gibanja za otroke in družine: Danes je dan veselja in upanja

Foto: Primož Lavre

Začeli smo kot koalicija Za otroke gre, odšli bomo kot Gibanje za otroke in družine, je Metka Zevnik napovedala preobrazbo civilnodružbenega gibanja v bolj politično silo. Vodja bo Aleš Primc, ki je bil že na čelu Za otroke gre. "Danes je dan veselja in upanja, najbolj vesel dan po 20. decembru 2015," pravi Primc, ki je pred poslopjem državnega zbora skupaj s svojimi somišljeniki predstavil program gibanja, ki pa še ni stranka.

Delovali bodo kot gibanje, možna pa je tudi ustanovitev stranke, pojasnjuje Primc. Sodelovati je pripravljen z vsemi strankami, vidie se blizu SDS in NSi, celo z ZL bi lahko našli kako točko, kjer se strinjajo, pravi. Vlada nam podivjana elita, ki misli, da vse ve, ne spoštuje ustave in zakonov, je kritičen do vladajoče koalicije. Gibanje v središče postavlja otroke in družine, tudi stare starše, poudarja Primc. "Vse bo delalo, da jim bo v tej državi lepše kot doslej." Vsako leto država 10.000 ljudem pove, da nanje ne računa, izpostavlja Primc. "Mladim je treba omogočiti, da bodo z veseljem ostali doma, da bodo imeli priložnost ustanoviti svoje družine."

Spletna stran in programska deklaracija Gibanja za otroke in družine

Koalicija za otroke gre se je preimenovala v Gibanje za otroke in družine, ki se namerava aktivno vključiti v politiko. Kot je danes povedal vodja iniciativnega odbora Aleš Primc, nameravajo v prvi vrsti delovati kot gibanje, če jim bo to olajšalo nastop na volitvah, pa bi lahko ustanovili tudi stranko.

Po besedah Primca gre za gibanje, ki bo v svoje središče postavilo otroke, družine in starejše "in bo naredilo vse, da bo slednjim lepše, kot jim je bilo do zdaj".

Za preoblikovanje iz Koalicije za otroke gre, ki je bila bolj civilno-družbene narave, v gibanje, so se po njegovih besedah odločili, ker računajo, da se bodo na ta način lažje pogovarjali s politiko. "S strani slednje v Sloveniji namreč ni nobene želje po dialogu ali sodelovanju," je dejal in dodal, da slednje velja tudi za vladajočo SMC.

Po besedah Primca nameravajo v prvi vrsti delovati kot gibanje, če jim bo to olajšalo nastop na volitvah, pa bi lahko ustanovili tudi stranko. "Prvenstveno pa bomo ves čas delovali kot gibanje - od tega trenutka naprej do volitev in po volitvah," je dejal.

Sodelovati nameravajo z vsemi strankami, s katerimi bodo našli skupne točke, konkretnejših dogovorov o sodelovanju pa za zdaj še ni bilo. Na vprašanje, ali bo stranka satelit SDS, Primc odgovarja: "SDS ima veliko dobrih rešitev, veliko dobrih predlogov, ki se v DZ ne upoštevajo. Zdi se mi pomembno, da se upošteva vse dobre predloge, ne glede na to, kdo jih predlaga." Tudi z NSi, ki naj na gibanje ne bi gledala z veliko simpatijami, so po besedah Primca dobro sodelovali na dveh referendumih, zato verjame, da lahko odlično sodelujejo tudi vnaprej.

Med glavnimi točkami, strnjenimi v programski deklaraciji, gibanje poudarja, da je v Slovenijo treba vrniti spoštovanje do življenja, materinstva in očetovstva, slovenske kulture, dela, nedeljskega počitka in krščanstva. Gibanje nasprotuje poseganju v življenje nerojenih otrok, ostarelih in bolnih. Zavzema si za družino, ki jo sestavljata mama in oče, ustvarjanje pogojev za večjo rodnost, pošteno plačilo delavcem, ustvarjanje razmer za večje zaposlovanje mladih in uspešno gospodarstvo. Pri gospodarstvu izpostavljajo predvsem potrebo, da se ga razbremeni davkov in da se odpravi administrativne ovire, ki ga tarejo. Prepričani so tudi, da potrebujemo bolj pravično pravosodje, obvezno samoobrambno usposabljanje fantov in bolj pozitiven pogled na življenje.

Po besedah Primca je tudi čas, da začne politika poslušati ljudi, da se elite "pri svojih plenilskih apetitih nekoliko umaknejo in da dovolijo ljudem, da zadihajo". "Verjamem, da mnogi razumejo, da je lahko gibanje grožnja njihovemu obstoju. Ampak vsem sporočam, delajte strokovno, zakonito, ne kradite in nimate se česa bati, tudi če mi pridemo na oblast," je dejal.

Med vidnimi člani gibanja sta dozdajšnja vidna članica Koalicije za otroke gre Metka Zevnik in nekdanja vidna članica SDS Angelca Likovič. Zevnikova bo v gibanju delovala kot zagovornica starejših, starih staršev in upokojencev.

Danes je sicer napovedala še zadnje dejanje, ki ga nameravajo izvesti kot Koalicija za otroke gre. Tako že zbirajo potrebnih 5000 podpisov, s katerimi nameravajo do konca prihodnjega tedna v DZ vložili spremembo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Z njo bi radi uvedli možnost posvojitve otrok s strani starih staršev v primeru, če se staršem kaj zgodi.