Aleksander Lukašenko Svet24.si

KGB o dronih iz Litve, Lukašenko na zahod ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Ogorčena Rusija zaradi prepovedi nastopa Samoilove obrača hrbet Evroviziji

Deli na:
Ogorčena Rusija zaradi prepovedi nastopa Samoilove obrača hrbet Evroviziji

Foto: Eurovision.tv

Ker Ukrajine Juliji Samoilovi ne pusti nastopiti na tekmovanju v Kijevu, Rusija ne bo predvajala tekmovanja za pesem Evrovizije.

Ruska televizija Channel One je naznanila, da zaradi prepovedi Ukrajine, da na tekmovanju za pesem Evrovizije nastopi ruska predstavnica Julija Samoilova, priljubljenega glasbenega tekmovanja čez mesec dni ne bo predvajala. Evropska radiodifuzna zveza (EBU) je pojasnila, da zaradi te odločitve udeležba Rusije na Eurosongu ne bo mogoča.

Ukrajina je nastop ruske predstavnice Julije Samoilove na Eurosongu prepovedala zato, ker je ta leta 2015 nastopila na poletnem koncertu na območju Krima, ki ga je Ukrajini leta 2014 zasegla Rusija. Nekdanji sovjetski sosedi zaradi tega nista v dobrih odnosih in letošnje sodelovanje Rusije v Kijevu je prežeto s političnimi napetostmi.

EBU je sicer obtožila prepoved in opomnila, da Ukrajina z njo spodkopava nepolitično naravo glasbenega tekmovanja. Pri EBU so programu Channel One zaradi vseh zapletov ponudili dve možni rešitvi. Prva je bila, da bi nastop Julije Samoilove na Eurosongu iz Rusije predvajali v živo prek satelita, drugi predlog pa je bil, naj Rusija enostavno izbere novega predstavnika, ki mu bo omogočen nastop v Ukrajini. A Channel One je zavrnil obe rešitvi in se sedaj odločil, da dogodka ne po predvajal.

"Na žalost to pomeni, da Rusija ne more več sodelovati na letošnjem tekmovanju," je naznanila EBU in dodala, da so si zelo želeli in prizadevali, da bi na tekmovanju sodelovalo vseh 43 držav.



Tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov je organizatorje zaradi tega ostro obsodil. "Obžalujemo, da organizatorji Eurosonga niso mogli izpolniti pogojev, ki so jih postavili sami, in države, ki gosti tekmovanje, niso pripravili k upoštevanju pravil," je dejal.

Organizatorji tekmovanja v Kijevu, ukrajinska nacionalna televizija NTU, pa so obsodili ravnanje Rusije in jih obtožili, da jih bolj kot sodelovanje zanima spodkopavanje dogodka. "Rusiji že od samega začetka ni do sodelovanja na tekmovanju, temveč do ustvarjanja negativnega vzdušja pri medijskem poročanju o pripravah in organizaciji tekmovanja," so poudarili v izjavi za javnost. Pri tem so dodali, da aktivno nadaljujejo priprave na letošnji Eurosong in da njihova glavna skrb ostaja, da ustvarijo spektakularno tekmovanje.

Generalni direktor ruske televizije Channel One Konstantin Ernst je obljubil, da bo letošnja izbranka Rusijo zastopala prihodnje leto. "O tem smo govorili z EBU in zavedajo se, da bo Rusijo zastopala Julija Samoilova," je povedal za rusko tiskovno agencijo TASS.

Sicer so priprave na majsko tekmovanje v polnem teku. Polfinala tekmovanja bosta v Kijevu 9. in 11. maja, veliki finale pa 13. maja. Slovenijo bo letos zastopal Omar Naber z balado On My Way, ki jo bo zapel v prvem polfinalu.