Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Novopečeni Srb Ralph Fiennes že uživa v državljanstvu: srbska država mu financira film

Deli na:
Novopečeni Srb Ralph Fiennes že uživa v državljanstvu: srbska država mu financira film

Ralph Fiennes - Foto: YouTube

Srbsko ministrstvo za kulturo je britanskemu igralcu, režiserju in producentu Ralphu Fiennesu, ki je od septembra srbski državljan, dodelilo več kot 518.000 evrov za film The White Crow.

Film bo pripovedoval o ruskem baletniku Rudolfu Nurejevu. Posneli ga bodo v Srbiji, premiera je predvidena v letu 2018.

Novico o dodelitvi 62,2 milijona dinarjev za film je medijem potrdilo ministrstvo za kulturo in informiranje, odločitev srbske vlade pa je bila objavljena v uradnem listu. Sredstva za Fiennesov projekt so po poročanju beograjskega časnika Politika našli v proračunski rezervi. Sklep o tem je v začetku meseca sprejela vlada na predlog ministrstva, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Fiennes, znan po filmih, kot so Angleški pacient, Schindlerjev seznam in Bralec, je državljanstvo Srbije dobil v začetku septembra, srbski potni list pa mu je osebno izročil srbski predsednik Aleksandar Vučić.



Odlok o podelitvi državljanstva je 7. septembra na podlagi 19. člena zakona o državljanstvu, ki določa, da se v državljanstvo Republike Srbije lahko sprejme tudi tujca, če bi to bilo v prid državi, podpisala premierka Ana Brnabić. Pred tem je bil Fiennes 23. junija gost inavguracijske slovesnosti srbskega predsednika Aleksandra Vučića ob prevzemu funkcije.

Britanski igralec je v Srbiji že snemal svoj režijski prvenec Koriolan po istoimenski Shakespearovi tragediji, in sicer leta 2010, potem ko je isto dramo režiral za gledališče. Film o Nurejevu pa bo po poročanju tujih medijev posnel na podlagi knjige Julie Kavanagh Rudolf Nurejev: Življenje, ki se potaplja v najbolj filmsko, kulturno in politično napolnjeno poglavje Nurejeva, neustrašne, eksplozivne osebnosti tako na odru kot zunaj njega.

Pred Fiennesom je državljanstvo Srbije leta 2016 dobil ameriški igralec, glasbenik in humanitarec Steven Seagal.