Aleksander Lukašenko Svet24.si

KGB o dronih iz Litve, Lukašenko na zahod ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Nika Zorjan Revija Stop

Nika Zorjan: To je himna za vse, ki si drznejo ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Moških v rdečem se bolj bojimo

Deli na:
Moških v rdečem se bolj bojimo

Foto: Arhiv Reporterja

Da moški, odeti v rdeče, delujejo bolj strašljivo in dominantno, vedo biki že od nekdaj, sedaj pa temu pritrjujejo tudi znanstveniki.

V študiji, ki jo objavlja časnik Biology Letter britanskega Kraljevega združenja, so znanstveniki preučevali odzive skupaj stotih moških in žensk na fotografije moških, oblečenih v oblačila različnih barv oz. v rdečo, modro ali sivo. Od njih so zahtevali oceno agresivnosti in avtoritarnosti ter duševnega stanja moških na fotografijah.

Moške, oblečene v rdeče, so sodelujoči označevali kot bolj agresivne in dominantne, prav tako pa so jih večkrat označevali za jezne kot tiste, ki so bili oblečeni v sivo ali modro, navajajo znanstveniki z Univerze v britanskem Durhamu.

Da bi lahko rdeča oblačila pripomogla k možnostim posameznika, da zmaga na športnem tekmovanju, so pokazale že pretekle študije, kot tudi, da je rdeča znak dominacije nad drugimi vrstami. Najnovejša raziskava pa kaže povezave med barvo oblačil in tem, kako se posameznika dojema, pri čemer rdeča med ljudmi očitno sproža določene duševne asociacije, navaja francoska tiskovna agencija AFP.