Aleksander Lukašenko Svet24.si

KGB o dronih iz Litve, Lukašenko na zahod ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

dino-in-hrvoje, skrito-v-raju Njena.si

Ste prepoznali drugačno igro Hrvoja in Dina?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Pospravljamo podstrešje: Papež Frančišek bo trote lovil

Deli na:
Pospravljamo podstrešje: Papež Frančišek bo trote lovil

Foto: ilustracija Lan Seušek

Podružnična osnovna šola v najmanjši slovenski občini Osilnica to šolsko leto ni odprla svojih vrat. Otroci bodo zato morali obiskovati pouk v 30 kilometrov oddaljeni Fari, kar je malo moteče zaradi neprimernega imena kraja, sicer pa zelo v redu. Šolska ministrica Maja Makovec Brenčič se svečanega zaprtja šole iz neznanega razloga ni udeležila, kar je krajane glede na njeno siceršnjo stalno pripravljenost malce presenetilo.

Prav zato so se krajani Osilnice tem bolj razveselili prisotnosti predsednika državnega zbora Milana Brgleza na slovesnosti ob svečanem odprtju za kraj neprecenljive pridobitve – bankomata. Krajane sta poleg predsednika DZ nagovorila še župan ter predsednik uprave banke, lastnice bankomata. Sledil je glasbeni program, prerez traku in simboličen dvig denarja iz sveže odprtega bankomata.

Izjemnim uspehom vladne koalicije na lokalni ravni pa se je prejšnji teden pridružil še blesteč dosežek predsednika socialnih demokratov Dejana Židana v prijateljskem Vatikanu, kjer se je ta srečal s papežem Frančiškom. Ob tej priložnosti je Židan svetega očeta seznanil s slovensko pobudo za razglasitev svetovnega dneva čebel in ga spomnil na bogato čebelarsko tradicijo, s katero se Slovenci lahko ponašamo. Iz gole previdnosti sicer ni omenjal začetnika modernega čebelarstva Antona Janše, ker bi utegnila biti njegova omemba zaradi neprimernega priimka nekolikanj moteča. Kljub temu je uboštvo Židanovega duha papeža Frančiška prevzelo. Še bolj navdušen pa je bil nad razlogom njegovega obiska v svetem mestu. »Aleluja!« je vzkliknil. »Pred dva tisoč leti je Jezus Kristus Petra postavil za ribiča ljudi. Na ta veliki dan pa Dejan Židan postavil mene, nevrednega božjega služabnika, za ribiča trotov!«

P. S.: Ob tako izjemnih uspehih SMC in DS, bi bilo seveda čudno, če se koalicijski DeSUS ne bi imel s čim pohvaliti. In res! Kot smo izvedeli na sedežu stranke, so mediji po nemarnem zamolčali za Kurjo vas – kakor tudi za mesto in svet – pomemben dogodek: slovesno odprtje konzerve mačje hrane Miš-Maš, ki ga je s svojo prisotnostjo neprecenljivo obogatil skrbnik upokojenk in upokojencev, predsednik stranke in zunanji minister Karel Erjavec.

Zlata Prinašalka

Avtor karikature: Lan Seušek