Aleksander Lukašenko Svet24.si

KGB o dronih iz Litve, Lukašenko na zahod ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Nika Zorjan Revija Stop

Nika Zorjan: To je himna za vse, ki si drznejo ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Orwellovo leto 2017: Kako sta najbogatejša Slovenca preprečila izid Reporter Magazina

Deli na:
Orwellovo leto 2017: Kako sta najbogatejša Slovenca preprečila izid Reporter Magazina

Foto: Primož Lavre

Gre za precedenčni primer, nezaslišan poseg v svobodo izražanja, v svobodo tiska. Nekaj, kar se v zgodovini demokratične Slovenije še ni zgodilo.

Se še spomnite, kdaj so nazadnje zaplenili kak časopis? V petek, 8. decembra, bi moral iziti Reporter Magazin, posebna izdaja Reporterja, pa ni. Dan pred tem sta na uredništvo prišla kar dva zasebna detektiva, prvega je poslal odvetnik Ize in Sama Logina, že tretje leto zapovrstjo najbogatejših Slovencev, drugega sodišče. V kuverti sta urgentno vročevala sklep sodišča, začasno odredbo, pod katero se je podpisala ljubljanska okrajna sodnica Mateja Gruškovnjak.

Podjetju Reporter Media, izdajatelju Reporterja in Reporter Magazina, je sodišče prepovedalo objavljanje podatkov in poročanje o Izi in Samu Loginu, o njunem zasebnem družinskem življenju, o osebni družinski zgodovini in družinskem deblu, o njunih prejšnjih imenih in priimkih in o razlogih o tem, zakaj je prišlo do spremembe.

Vnaprej so nam prepovedali objavljanje fotografij iz družinskih albumov, iz otroških let, iz časa šolanja in počitnic oziroma dopustovanja in celo druge podobne posege, karkoli vse naj bi ta zadnja splošna formulacija že pomenila. Še posebej za Sama Logina je sodišče prepovedalo objavo podatkov o njegovi zasebni življenjski poti, predvsem o krajih, v katerih je odraščal in se šolal. (?!)

V primeru kršitve, tako sodišče, bi sledila denarna kazen v višini 100 tisoč evrov, ki se v primeru ponovne kršitve izterja po uradni dolžnosti in hkrati izreče v novem višjem znesku za primer ponovno kršitve, vse dokler seštevek denarnih kazni ne doseže milijon (!) evrov. Ugovor in pritožba zoper začasno odredbo ne zadržita njene izvršitve.

Začasna odredba se bere, kot bi živeli v Orwellovem letu 1984. Zakoncema Login je po sodišču uspelo to, kar si v skoraj desetih letih izhajanja Reporterja nista drznila storiti denimo Milan Kučan ali Janez Zemljarič, do katerih smo v Reporterju izjemno kritični.

Zemljarič sicer po zasebni tožbi kazensko preganja novinarja Igorja Kršinarja. Proces po dveh obravnavah na sodišču še ni končan, saj se je nekdanji šef Udbe že dvakrat opravičil iz zdravstvenih razlogov, naslednja obravnava je razpisana za 19. december, ko naj bi ga sodnik na vztrajanje njegovega odvetnika vendarle zaslišal.

Foto: Reporter Magazin

Narobe svet je ta Slovenija, res. Namesto da bi se pravosodni organi ukvarjali z zločini Udbe in iskali odgovorne, tako kot na Hrvaškem in v Nemčiji, šefi te kriminalne tajne službe iz bivšega režima, poleg Zemljariča še Silvo Gorenc, po sodiščih vlačijo novinarje zaradi domnevnih posegov v njihovo čast in dobro ime.

Upokojena novinarka Dela Alenka Puhar, pronicljiva in vsega spoštovana vredna gospa, ki je v osemdesetih v slovenščino prevedla Orwellov kultni roman 1984, se upravičeno sprašuje, zakaj tako mirno prenašamo, da se tiste redke ljudi, ki raziskujejo nezaslišana dejanja Udbe, kar naprej toži in preganja in razglaša za nemoralne, nesposobne negativce?

V socializmu je kak partijski politkomisar v tiskarni vsaj prebral za režim domnevno sporen članek, preden je dal zapleniti časopis, danes ga sodišče že kar vnaprej prepove, ne da bi tak članek sploh izšel, ne da bi ga kdo sploh prebral.

Na koncu začasne odredbe, ki sta jo po sodišču uspela doseči zakonca Login, je pomenljiv stavek, ki razgalja vso bedo takšnega sodnega početja: »Sklep o zavarovanju (začasna odredba; op. ur.) je bil izdan le na podlagi podatkov, ki jih je posredoval upnik (zakonca Login; op. ur.) v predlogu za zavarovanje (100 tisoč evrov kazni; op. ur.) in sodišče resničnosti njihove vsebine ni preverilo.« (!!!) Sodnica Mateja Gruškovnjak pred izdajo začasne odredbe sploh ni preverjala resničnosti navedb v predlogu za njeno izdajo, kaj šele da bi druga stran, podjetje Reporter Media, imela možnost podati odgovor na navedbe zakoncev Login.

Gre za precedenčni primer, nezaslišan poseg v svobodo izražanja, v svobodo tiska. Nekaj, kar se v zgodovini demokratične Slovenije še ni zgodilo. Podjetje Reporter Media bo uporabilo vsa razpoložljiva pravna sredstva za zaščito lastnih interesov.

Da je absurd še večji, najbogatejša Slovenca v resnici sploh ne skrivata svoje zasebnosti. Na družbenih omrežjih lahko najdemo kopico njunih slik, izdala sta celo koledar s fotografijami z družinskih potovanj. V ženskih (rumenih) revijah pa Iza Login na dolgo in široko javnosti razlaga celo največje intimnosti.

Vam, bralcem Reporterja in oglaševalcem, pa se opravičujemo, ker Reporter Magazina v petek, kor smo napovedali v prejšnji številki Reporterja, ni bilo na voljo pri prodajalcih časopisov. Cenzurirana verzija Magazina, v kateri bomo tudi podrobneje popisali ta sodni škandal, bo tako izšla s tedensko zamudo, ta petek, 15. decembra.

Na koncu še o bistvu zadeve. Najbogatejšo Slovenko Izo Login smo pred nekaj tedni prosili za intervju, a ga je zavrnila. Njeno odločitev obžalujemo, a jo spoštujemo. Poleg intervjuja, ki ga ni bilo, smo načrtovali tudi poglobljeni članek o »starših« mobilne aplikacije Talking Tom, ki je bila letos prodana Kitajcem za milijardo dolarjev.

Da bi podrobno popisali poslovno in družinsko okolje, v katerem se je rodila ta fantastična poslovna zgodba, ki je Slovenijo, tako kot Skype Estonijo, postavila na IT-zemljevid sveta. O zakoncih Login nismo mogli izbrskati niti ene slabe stvari, to nenazadnje tudi ni bil naš namen, članek, ki ga je sodišče vnaprej prepovedalo, in je zato do nadaljnjega v »bunkerju«, je do njiju izjemno pozitiven.

V napovedniku Magazina v prejšnjem Reporterju smo napovedali le, da bomo ekskluzivno razkrili pravi imeni Ize in Sama Logina, s čimer ne bi prav nič posegli v njuno zasebnost. Ti podatki so navsezadnje javno objavljeni v jubilejni publikaciji ene od slovenskih gimnazij, ki sta jo obiskovala.

Da je absurd še večji, najbogatejša Slovenca v resnici sploh ne skrivata svoje zasebnosti. Na družbenih omrežjih lahko najdemo kopico njunih slik, izdala sta celo koledar s fotografijami z družinskih potovanj. V ženskih (rumenih) revijah pa Iza Login na dolgo in široko javnosti razlaga celo največje intimnosti.