profimedia-0808999589 Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Nina (Melani Mekicar) Njena.si

Melani Mekicar razkrila, kdaj in kje je spoznala ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Izjava dneva

Kaj pa, če bo avtoritarni voditelj naših sosedov zahteval dele nekdanje države nazaj? Mu bomo dali Prekmurje, samo da bo mir?

Deli na:
Kaj pa, če bo avtoritarni voditelj naših sosedov zahteval dele nekdanje države nazaj? Mu bomo dali Prekmurje, samo da bo mir?

Predsednik NSi Matej Tonin - Foto: Primož Lavre

Matej Tonin, predsednik NSi, o nevarnosti izstopanja iz Nata in nezanesljivih sosedih

Med številnimi referendumskimi idejami, ki te dni krožijo v politiki, je tudi tista o referendumu o izstopu iz Natu. Podpisniki pozivajo, naj se zato zavzame Glas ljudstva. Kaj bi dosegli z izstopom iz Nata?

Podpisnikom oziroma Glasu ljudstva je treba pošteno povedati, kakšne posledice s seboj potegne izstop iz Nata. Če ostanemo v zavezništvu, še naprej stavimo na kolektivno obrambo, ki jo uresničujemo s profesionalno vojsko. Druga možnost je vnovična vzpostavitev vseljudskega oboroženega odpora, kar pomeni, da je treba vnovič uvesti obvezno služenje vojaškega roka. Saj je vendar treba vzpostaviti številčno silo, ki državo braniti v primeru nevarnosti. Morali bi vložiti trikratnik sedanjih sredstev, da bi le ustrezno popolnili in opremili vojake. In, nenazadnje, obveznike bo treba večkrat poklicati na vojaške vaje. Ko postaviš vse to na tehtnico, odhod iz Nata ni več tako privlačen. Levičarski aktivisti se potem radi zatečejo kar k ukinitvi vojske, ker da je danes nihče ne potrebuje, ker smo vsi za mir. Res je, da obstajajo države brez vojske, ampak predstavljajte si, kaj bi se zgodilo, če bi Slovenijo leta1991 demilitarizirali in bi bili brez Teritorialne obrambe? Kaj pa, če se bo kdaj pri naši sosedih znašel neki avtoritarni voditelj, nadgradnja kakšnega sedanjega predsednika vlade, ki bo zapretil, da si želi dele nekdanje velike države nazaj? Kaj bomo rekli? Da jim damo Prekmurje, samo da bo mir?

Celoten intervju z Matejem Toninom lahko preberete v tiskani izdaji Reporterja