900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tako so ob »dnevu mladosti« na TV Slovenija spet poveličevali diktatorja Josipa Broza Tita!

Deli na:
Tako so ob »dnevu mladosti« na TV Slovenija spet poveličevali diktatorja Josipa Broza Tita!

Kot je vzneseno napovedala voditeljica včerajšnje oddaje Kultura Melita Kontrec, so ravno na dan mladosti v Ljubljani v galeriji Fotografija odprli razstavo fotografij avtorja Joca Žnidaršiča: Tito in fotoaparat. - Foto: posnetek zaslona

Na »dan mladosti«, ki je bil eden bolj bizarnih izkazov sprevrženosti komunističnega režima in kulta osebnosti Tita, so poročali o razstavi, kjer so predstavljene fotografije tega »velikega državnika«. Lastnica galerije s fotografijami Barbara Čeferin je vehementno izjavila, da je Tito »pustil zelo močno sled v zgodovini«. Da, posebej sled v rudniku Huda jama in drugih množičnih moriščih.

Na javnem zavodu RTV Slovenija so včeraj spet grobo kršili določbe zakona o RTV Slovenija in novinarske standarde. Tudi tokrat v kulturno umetniškem programu, kjer pogosto simpatizirajo z nekdanjo komunistično ideologijo in jugoslovansko Titovo diktaturo. Tokrat so »udarili« ravno na »dan mladosti« 25. maja, ki je bil v Jugoslaviji eden bolj bizarnih prikazov čaščenja lika in dela diktatorja Tita.

Kot je vzneseno napovedala voditeljica včerajšnje oddaje Kultura Melita Kontrec, so ravno na dan mladosti v Ljubljani v galeriji Fotografija odprli razstavo fotografij avtorja Joca Žnidaršiča: Tito in fotoaparat. Voditeljica je nadaljevala, da je »Josip Broz nekdanjo Jugoslavijo vodil skoraj 40 let«. V zadnjem obdobju je bil njegov fotograf Žnidaršič. Razstavljene so fotografije »predsednika s fotoaparatom, ki so nastale v tem času«. Nato je sledila razlaga lastnice omenjene galerije Barbare Čeferin. »Želela sem, da s to razstavo skozi Jocotove fotografije pokažemo enega velikega državnika, ki je pustil zelo močno sled v zgodovini ne samo Jugoslavije, ampak sveta.«

Kakšno sled je Tito s svojim režimom dejansko pustil v Sloveniji in drugje, najbolje pove odločba ustavnega sodišča, ki je odpravilo poimenovanje Titove ceste v Ljubljani, kar je želel pred leti uveljaviti župan Zoran Janković. Ustavni sodniki so (soglasno!) ugotovili, da Titovo ime »v največji meri simbolizira nekdanji totalitarni režim. Ponovno uvedbo ulice, poimenovane po Josipu Brozu Titu kot simbolu jugoslovanskega komunističnega režima, je mogoče razumeti kot priznanje nekdanjemu nedemokratičnemu režimu.«

Kljub tej jasni ustavni odločbi (da ne govorimo o neštetih zgodovinskih virih) torej na TV Slovenija na dan čaščenja kulta osebnosti tega diktatorja predstavijo kot velikega državnika, ki je vodil državo skoraj 40 let.

Nadaljevali so, da je v Republiki Sloveniji, ki temelji na spoštovanju človekovega dostojanstva, poveličevanje komunističnega totalitarnega režima s poimenovanjem ceste po voditelju tega režima protiustavno. Še enkrat: ustavni sodniki so to odločbo sprejeli soglasno (torej tudi vsi »levi« sodniki so podpisani pod njo).

Kljub tej jasni ustavni odločbi (da ne govorimo o neštetih zgodovinskih virih) torej na TV Slovenija na dan čaščenja kulta osebnosti tega diktatorja predstavijo kot velikega državnika, ki je vodil državo skoraj 40 let.

Zakon o RTV Slovenija določa, da morajo novinarji in uredniki še posebej zagotavljati nepristransko in celovito obveščenost, ne smejo spodbujati nestrpnosti, spoštovati morajo človekovo osebnost in dostojanstvo. Kako na TV Slovenija spoštujejo dostojanstvo žrtev Tita in njegovega režima!?

Še nekaj o lastnici galerije Fotografija Barbari Čeferin. Gre za ženo Aleksandra Čeferina, predsednika Evropske nogometne zveze Uefa. Njena firma Družba za vizualno kulturo d. o. o. je od leta 2004 prejela skupaj že 152.550 evrov javnih sredstev. Od tega največ, 39.684 evrov, od ministrstva za kulturo in 23.801 evrov od Mestnega gledališča ljubljanskega.

Poveličevanje Tita se je tokrat na TV Slovenija zgodilo pod urednico oddaje Kultura Zemiro A. Pečovnik.