Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tako zasebni dobavitelji mastno služijo na račun javnega zdravstva, milijonski dobički letijo v nebo

Deli na:
Tako zasebni dobavitelji mastno služijo na račun javnega zdravstva, milijonski dobički letijo v nebo

Tomislav Jukić, dobavitelj slovenskega javnega zdravstva (Cardio Medical), ima jahto Marquis RS (19,8 metra) privezano v marini v Umagu - Foto: Primož Lavre

Tomislav Jukić s svojo firmo Cardio Medical za dobave v zdravstvu je lani skoraj podvojil dobiček glede na leto prej. Prenesenega dobička je že 12 milijonov evrov.

Medtem ko se za vse več državljanov zaradi visoke inflacije in draginje hitro znižuje življenjski standard, pa tega nikakor ni mogoče reči za razvpite dobavitelje v zdravstvu. Njihove firme še naprej izredno dobro služijo na račun javnega zdravstva, dobički letijo v nebo.

Pred kratkim so podjetja objavila letna poročila za lani, in tista, ki se ukvarjajo z dobavami za zdravstvo, poslujejo odlično. Eno od teh je Cardio Medical s sedežem v Trzinu v lasti Ljubljančana Tomislava Jukića. Slednji se ukvarja s prodajo izdelkov za radiologijo, nevrokirurgijo, srčno in žilno kirurgijo.

Lani je imel Cardio Medical 13, 9 milijona evrov prometa, kar je za skoraj 40 odstotkov več kot leto pred tem. Pri tem se je čisti dobiček skoraj podvojil. Leta 2020 je znašal 996.263 tisoč evrov, lani pa je dosegel že 1,78 milijona evrov. Prenesenega čistega dobička je že skoraj 12 milijonov evrov. Večino prihodkov od prodaje je firma dosegla v Sloveniji, zvišuje pa se tudi prodaja na Hrvaškem, kjer ima Jukić v lasti istoimensko podjetje v Zagrebu.

Od leta 2003 je družba glede na evidenco Erarja od slovenskih ustanov javnega zdravstva prejela že bajnih 93,7 milijona evrov. Trend prodaje na področju javnega sektorja še naprej raste. Daleč največ je podjetje s trenutno 25 zaposlenimi prejelo od poslov z UKC Ljubljana (60,1 mio evrov). Sledijo UKC Maribor (21,2 mio evrov), Splošna bolnišnica Celje (tri milijone evrov), Splošna bolnišnica dr. Franca Derganca Nova Gorica (2,8 mio evrov) ter Splošna bolnišnica Izola (1,7 mio evrov). Če pogledamo, kakšni so bili prihodki iz javnega sektorja v zadnjih treh mesecih: septembra so prejeli 583.004 evre, avgusta 796.222 evrov in julija 724.639 evrov.

Foto: STA - Tanja Frantar Zabret in Igor Zabret

Seveda pa Tomislav Jukić s svojo družbo ni nobena izjema. Tudi drugi dobavitelji še naprej bogato služijo od javnega zdravstva. Med njimi je zakonski par Igor Zabret in Tanja Frantar Zabret s svojo firmo Medicoengineering. Gre za podjetje, ki ni zgolj dobavitelj medicinskega materiala, pač pa sodeluje tudi pri gradbenih projektih v zdravstvu in dobavah stvari za opremljanje novih pridobitev. Lani je imelo podjetje zakoncev Frantar 8,1 mio evra prihodkov od prodaje, kar je manj kot leto prej – 9,2 mio evrov.

Kljub temu je bil lanski čisti dobiček še nekoliko višji kot predlanski. Lani je znašal 712.161 evrov, v letu 2020 pa 687.569 evrov. Prenesenega dobička je za dober milijon evrov. Od leta 2003 je Medicoengineering od ustanov javnega zdravstva glede na aplikacijo Erar prejel že 61,5 mio evrov. Največ od ministrstva za zdravje (30,6 mio evrov), UKC Ljubljana (11,8 mio evrov), Splošne bolnišnice Celje (4,8 mio evrov), UKC Maribor (4,1 mio evrov) ter Splošne bolnišnice Murska Sobota (1,6 mio evrov).

Frantarjeva živita v razkošni vili v Radomljah, trenutno pa gradita še bolj razkošno bogatijo nekaj kilometrov stran proti Kamniku v bližini golfskega igrišča Arboretum. Okoli novogradnje sta kupila parcele v skupni velikosti kakih 20 tisoč kvadratnih metrov.