reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Od Kučanovega sina do Janševega ministranta: Kako je Matej Tonin vrnil NSI v objem SDS

Deli na:
Od Kučanovega sina do Janševega ministranta: Kako je Matej Tonin vrnil NSI v objem SDS

Matej Tonin in Janez Janša - Foto: Primož Lavre

V tretji Janševi vladi so trije ministri NSI najbolj lojalni in poslušni partnerji. Čeprav je Matej Tonin podpredsednik vlade, se ne oglaša in ne problematizira spornih kadrovskih potez SDS, nestrpnih in žaljivih tvitov ter netenja ideoloških sporov.

Od sredine, kamor je stranko popeljala prejšnja predsednica Ljudmila Novak, je ostala le še bleda senca. Tudi volivci jo zapuščajo, kar kažejo ankete in strankine interne raziskave.

»Milan Kučan nima sina, a nič zato – ima Tonina,« je novembra 2016 tvital prvak SDS Janez Janšo, ko je spremljal kongres NSI, ki se je pomikala v sredino in stran od njegovega dežnika.


Pišemo, kaj vse so Toninu očitali v SDS in kako se je vse skupaj spremenilo, ko je prevzel NSI iz rok Ljudmile Novak. Tudi Aleš Hojs je o mladi ekipi okoli Tonina tvital, da so »vroči navijači«, zdaj pa je skupaj z njimi v Janševem »vlakcu«.


Razkrivamo, kako je Tonin utiral pot za Janševo vrnitev na čelo vlade, čeprav se je že sam videl za premierja po latvijskem modelu, kako se je izjalovil njegov sredinski trojček in kako je pozabil na uresničitev odločbe ustavnega sodišča glede enakopravnega financiranja osnovnega šolstva.

SDS je zoper prejšnjega premierja Marjana Šarca vložila ustavno obtožbo, ker v stotih dneh ni rešil tega vprašanja, zdaj pa so že več kot pol leta na oblasti tisti, ki so vlagali ustavno obtožbo, starši otrok v zasebnih osnovnih šolah pa še vedno doplačujejo za javni program izobraževanja.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24