Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

masterchef, tekmovalci, 10 Njena.si

Master Chef: Jajca usodna za prvega tekmovalca

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nasilje in kriminal kočevskih Romov: prenašata se »iz roda v rod«, Kočevci so prestrašeni v svojem mestu

Deli na:
Nasilje in kriminal kočevskih Romov: prenašata se »iz roda v rod«, Kočevci so prestrašeni v svojem mestu

Romsko naselje Trata pri Kočevju - Foto: Primož Lavre

Nedavno so trije mladi kočevski Romi (in njihov bratranec z Obale) do smrti pretepli 77-letnika pri Grosupljem. Obstajajo kazalci, da romska populacija v Kočevju izrazito izstopa glede kriminala, neizobraženosti, nezaposlenosti, prejemanja socialne pomoči. Eden glavnih razlogov za to je njihova (samo)getoizacija, saj jih velika večina izolirano živi v naseljih okoli Kočevja in tam poteka njihova socializacija.

Govorili smo z Maksom Vovkom iz civilne iniciative Stop nasilju v Kočevju, ki je pred letom in pol zaradi naraščanja nasilja (predvsem Romov) v tem mestu organizirala shode. Dovolj jim je bilo nasilja, ustrahovanja in tega, da si pristojni organi zatiskajo oči. Mnogi se ponoči bojijo hoditi po mestu, saj so bili pretepeni, prodajalke so opozarjale na tatvine in grožnje, ki so jih deležne, romska mladina je izvajala nasilje tudi nad mladoletniki, šolarji.

Kot pravi Vovk, se je položaj za nekaj mesecev zaradi večje prisotnosti policije izboljšal, vendar se je kasneje vse skupaj spet vrnilo na staro, saj se je tudi število policistov znova zmanjšalo. Opozarja, da bi se morali pristojni z Romi veliko več ukvarjati neposredno v njihovem okolju, ne pa iz pisarn. Sprašuje se, kam vse gre denar (tudi iz skladov EU), ki ga država nameni za Rome.


Najprej bi morali delati z romskimi otroki, saj so prepuščeni sami sebi. Ko pridejo v prvi razred osnovne šole, zelo slabo govorijo slovensko. Med drugim so vladni skupini za obravnavo romske problematike predlagali, da bi morali otroci pred osnovno šolo vsaj eno leto obiskovati vrtec, da bi se naučili jezika in se socializirali v širše okolje. Vendar za zdaj od tega ni nič.

Prav tako recimo predlagajo, da je pogoj za pristop k opravljanju vozniškega izpita uspešno zaključena osnovna šola. Le kako mnogi Romi uspešno opravijo vozniški izpit (seveda mislimo na teoretični del in ne na praktičnega, saj vsi vozijo že prej), če pa niso bili sposobni uspešno opraviti devetletke? Tudi ta predlog (še) ni sprejet v zakonodajo, seveda bi veljal za vse državljane in ne le za Rome. Vovk poudarja, da je izredno velik problem kriminal že med mladoletniki. A pozna tudi takšne iz romske skupnosti, ki delajo, imajo urejeno življenje, otroci se šolajo, vendar jih je malo.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24