Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Židan Mesecu: Ti in Šarec sta kriva za vlado Janeza Janše

Deli na:
Židan Mesecu: Ti in Šarec sta kriva za vlado Janeza Janše

Luka Mesec, Levica in Dejan Židan, SD - Foto: Primož Lavre

Ob robu današnjega protesta, ki so ga organizatorji naslovili "proti koaliciji sovraštva", se je vnela tudi polemika na levem delu političnega prostora o tem, kdo nosi krivdo, da je SDS sploh dobila priložnost za sestavo vlade. Shod, uperjen predvsem proti strankama SMC in DeSUS, so namreč javno podprli v stranki Levica, v kateri so bili kritični tudi do stranke Socialni demokrati. Ti so se s sporočilom za javnost odzvali na njihove očitke in poudarili, so se v SD ves čas trudili, da bi na levici in na sredini premostili razlike in našli pot za obstoj skupnega sodelovanja.

Na protestni shod, ki se je danes odvijal v središču Ljubljane, je v minulih dneh preko družbenega omrežja Facebook vabila koalicija posameznikov, nevladnih organizacij, podjetij in drugih akterjev. Javno so ga podprli tudi v Levici.

Do Levice je bil v današnji izjavi kritičen generalni sekretar SAB Jernej Pavlič: "Da stranka, ki ni želela ne v levo ne v desno vlado, protestira in želi predčasne volitve, da bo po njih ponovno delovala v opoziciji in ne šla ne v levo ne v desno vlado, je skrajno neresno."

Prvak SD Dejan Židan pa je v odzivu na protest navedel, da ni nobene potrebe, da bi protesti "zameglili realno situacijo". "Do tega, da bo verjetno nastala desna oziroma desnosredinska vlada, je prišlo zaradi ravnanj Levice in gospoda Marjana Šarca. To si moramo zapomniti tudi za zgodovino," je poudaril Židan.

"Navajeni smo, da korumpiranci s sredine radi kažejo s prstom na Levico, a obešati na nas krivdo za nastanek Janševe vlade, je smešno," se je v sporočilu za javnost odzvala Levica.


"Navajeni smo, da korumpiranci s sredine radi kažejo s prstom na Levico, a obešati na nas krivdo za nastanek Janševe vlade, je smešno," pa se je v sporočilu za javnost odzvala Levica. "Mi z Janšo v vlado ne gremo, pač pa gresta DeSUS in SMC. Mi nismo zrušili Šarčeve vlade, pač pa je koalicija, v kateri sta bila tudi SAB in SD, raje začela sodelovati z Zmagom Jelinčičem (SNS) in prekinila sodelovanje z nami, kot da bi ukinila dopolnilno zdravstveno zavarovanje," so ponovili.

A bili so še bolj ostri: "Razumemo, da Alenki Bratušek, ki je kot ministrica v odstopu s Kolektorjem podpisala še 600.000 evrov težek aneks za drugi tir, gre medijska zgodba o Levici na roko, da se ne bi govorilo o njenih grehih. Dejanu Židanu pa odgovarjamo, da ni zmanjkalo poguma, nasprotno: nismo tako strahopetni, da bi mislili, da je naša vloga v politiki pokrivati hrbet SD-jevemu političnemu kadrovanju po državnih podjetjih in javnih institucijah, da bi napajali lastna omrežja."
"Vlado Janeza Janše bo omogočil zgolj in samo oportunizem in nenačelnost strank Šarčeve koalicije, ki so lastne interese sistematično postavljale pred interese ljudi," so še dodali.

Socialni demokrati: "Stranka Levica je žal dokazala, da ji je politični prestiž pomembnejši od vsebine in dejanskega odpravljanja problemov ljudi, naših socialnih sistemov in izzivov prihodnosti. Zato je postavljala ultimate, namesto da bi skupaj s partnerji usklajevala rešitve. Tako v politiki žal ne gre."

Na trditve stranke Levica so se danes zvečer odzvali tudi v stranki Socialni demokrati. V sporočilu za javnost med drugim poudarjajo, da so se Socialni demokrati ves čas trudili, da bi na levici in na sredini premostili razlike in našli pot za obstoj njihovega sodelovanja. V odgovoru Levici so še zapisali:

»Stranka Levica je žal dokazala, da ji je politični prestiž pomembnejši od vsebine in dejanskega odpravljanja problemov ljudi, naših socialnih sistemov in izzivov prihodnosti. Zato je postavljala ultimate, namesto da bi skupaj s partnerji usklajevala rešitve. Tako v politiki žal ne gre. 

Socialni demokrati to obžalujemo. Vtis, da nam gre za kadrovanja, pa je stranka Levica ves čas podpihovala, nazadnje s pravljico o kadrovanju v kulturi. Žal se je ponovno pokazala stara resnica: medtem ko na levici tekmujemo, namesto da bi sodelovali, slavi desnica. Zato je vaša odgovornost, spoštovana stranka Levica, za vlado Janeza Janše krivda, ki si jo delite skupaj z odstopljenim Marjanom Šarcem.«