reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Komu bo uspelo prevzeti Desus: Tomaž Gantar obupal, Aleksandra Pivec še ne. Sledi spektakularna vrnitev Karla Erjavca ali pa bo Desus prevzel Igor Šoltes?

Deli na:
Komu bo uspelo prevzeti Desus: Tomaž Gantar obupal, Aleksandra Pivec še ne. Sledi spektakularna vrnitev Karla Erjavca ali pa bo Desus prevzel Igor Šoltes?

Karl Erjavec in Aleksandra Pivec na januarskem kongresu Desusa - Foto: Bobo

Za Karlom Erjavcem in Aleksandro Pivec je v Desusu ostalo pogorišče. Kdorkoli bo stranko prevzel, jo bo težko obdržal v parlamentu.

»Vodim preveč zahteven resor, da bi se v tem zdravstveno zahtevnem času odločil še za kandidaturo za predsednika Desusa. Zdravstvo potrebuje celega človeka. Preprosto nimam ne časa ne možnosti, da se grem kampanjo in se ukvarjam še s čim drugim kot z zdravstvom,« je sporočil začasni zastopnik stranke in minister za zdravje Tomaž Gantar. Človek, ki so ga mnogi imeli za rešitelja stranke, je obupal.

Kdo bo na kongresu, ki so ga prestavili na 28. novembra, prevzel stranko, je tako vprašanje za milijon evrov. Slišati je, da se je Gantarjevega umika najbolj razveselila odstopljena predsednica Aleksandra Pivec, ki računa na veliko vrnitev. Toda še prej se bo morala soočiti z interpelacijo, ki so jo zoper njo pripravili v LMŠ, pridružili pa so se tudi v SD, SAB in Levici. Po napovedih naj bi interpelacijo zagotovo podprli še poslanci Desusa, ki bodo v primeru vrnitve Pivčeve na čelo stranke, zapustili poslansko skupino in ustanovili svojo skupino nepovezanih poslancev.

Če bo Pivčeva po kakršnemkoli naključju spet izvoljena za predsednico Desusa, bo stranka ostala brez glasu v državnem zboru. A tudi njen obstanek v vladi je na zelo trhlih temeljih. Če bo premier Janez Janša hotel obdržati podporo poslanske skupine, jo bo moral žrtvovati.

Druga možnost, o kateri se govori, naj bi bila spektakularna vrnitev Karla Erjavca, čeprav je prav on spravil stranko v položaj, da mora brezupno iskati novega voditelja. Stranko je vodil 15 let, v zadnjih letih zelo avtoritarno, nikogar ni pustil blizu oblasti, na koncu jo je vendarle izgubil, ko so na zadnjem kongresu delegati bolj glasovali proti njemu kot za novo predsednico. Zdaj seveda upa, da se bodo pokesali in ga na kolenih prosili, da pride nazaj.

Medtem si dlani mane Alenka Bratušek, ki je že na zadnjih državnozborskih volitvah precej spodjedla Desusovo volilno telo in se že predstavlja kot nova stranka upokojencev ter vabi v svoje vrste nezadovoljne člane Desusa.

Za to je Erjavec menda pripravljen obesiti na klin celo že obljubljeno veleposlaniško službo v Belgiji. Težko pa je verjeti, da bi lahko umiril strasti v tej nemirni in razklani stranki, verjetno bi se ta prepad med njimi še poglobil. Prav zaradi tega ni nujno, da bi bil sploh izvoljen, Erjavec pa se v primeru negotovega izida ne bi vnovič spustil v politično tekmo.

Potem je še tretja možnost, spet novi obraz, ki pa pravzaprav niti ni nov: nekdanji evropski poslanec Igor Šoltes, ki je na zadnjih evropskih volitvah nastopil kot nosilec liste Desusa, a kljub temu ni bil izvoljen. S poraženci si stranka verjetno ne more kaj dosti pomagati.

Tako je za Karlom Erjavcem in Aleksandro Pivec v Desusu ostalo pogorišče. Kdorkoli bo stranko prevzel, jo bo težko obdržal v parlamentu. Medtem si dlani mane Alenka Bratušek, ki je že na zadnjih državnozborskih volitvah precej spodjedla Desusovo volilno telo in se že predstavlja kot nova stranka upokojencev ter vabi v svoje vrste nezadovoljne člane Desusa.