Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

stipan-macan Njena.si

Gledalci Botrov jezni zaradi smrti glavnega junaka...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kdo se dela norca iz slovenščine: 70 spolov na Filozofski fakulteti v Ljubljani!?

Deli na:
Kdo se dela norca iz slovenščine: 70 spolov na Filozofski fakulteti v Ljubljani!?

Stavba Filozofske fakultete v Ljubljani. - Foto: Bobo

Pišemo o norčevanju iz slovenskega jezika in slovenskega pravnega reda, kar si privoščijo na »progresivni« Filozofski fakulteti v Ljubljani, ki jo vodi dekan dr. Roman Kuhar – nekdanji aktivist skupnosti LGBT.

Pred dobrima dvema letoma je senat Filozofske fakultete v Ljubljani sprejel sklep, s katerim so določili, da bodo kot nevtralno obliko za »katerikoli spol« v svojih pravnih aktih uporabljali žensko slovnično obliko. Na primer pojem »profesorice« po njihovem vključuje tudi profesorje, »študentke« tudi študente... Po treh letih pa se bosta moški in ženski slovnični spol kot nevtralna oblika v njihovih aktih menjavala. Vse v imenu »nediskriminacije in pravičnosti spolov«. A problem je najprej, da gre za avtoritaren poseg v slovenski jezik, v katerem se po pravopisu kot spolno nevtralna uporablja moška slovnična oblika: »profesorji« vključuje tudi profesorice, »študenti« tudi študentke…

Toda vplivna in glasna skupina »progresivcev« med akademskim kadrom na FF ob svojem agresivnem vsiljevanju ideologije skozi jezik ni upoštevala še nečesa. Pravnega reda Republike Slovenije namreč. Izraz »katerikoli spol« iz njihovega sklepa pomeni več spolov kot zgolj dva biološka spola- moški in ženski. Spolov pri ljudeh naj bi bilo po njihovo torej poljubno, s čimer sledijo družbeni »teoriji spola«, po kateri je spol posameznika zgolj stvar njegove samo predelitve, identitete. Lahko je poljuben.



V skladu s teorijo spola, ki naj bi bil družbena kategorija, tako na primer družbeno omrežje facebook svojim uporabnikom pri opredelitvi njihovega spola ponuja več kot 70 možnih oblik. Med njimi »androgen« (oseba se ne identificira z nobeno spolno identiteto), »fluid« (spol osebe je odvisen od njenega trenutnega razpoloženja, prilagodljiv je različnim spolnim identitetam), »agender« (oseba je spolno nevtralna), »non-binary (spolna identiteta osebe je onkraj binarnega spolnega sistema)… Binarni (načelo dvojnosti) spolni sistem je sicer delitev ljudi na moške in ženske. V slovenski pravni red je vgrajena spolna binarnost. Na primer pri enotni matični številki osebe je ta lahko opredeljena samo kot moški ali ženska. Tudi zakonodaja na različnih področjih dosledno govori o dveh spolih – moških in ženskah. Ali ženskah in moških, da mi ne bo kdo očital diskriminacijo.

Na Filozofski fakulteti torej ne »posiljujejo« le slovenskega pravopisa, pač pa tudi slovenski pravni red. Tako daleč niso šli niti na drugi »progresivni« fakulteti- ljubljanski Fakulteti za socialno delo. Tudi tam so sicer pred nekaj leti začeli s prakso uporabe ženske slovnične oblike kot spolno nevtralne. Recimo v Pravilih o organizaciji in delovanju FSD so zapisali, da »uporabljena ženska oblika (študentka, učiteljica itn.) velja za oba spola.« Pomeni, da vendarle še vedno »priznajo« (besedna zveza »oba spola«), da sta spola le dva, s čimer se na Filozofski fakulteti očitno več ne strinjajo.