Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Analiza inštituta IFIMES: Janša v BIH nezakonito financira SDS iz Republike Srbske, v zameno za to pa podpira Milorada Dodika

Deli na:
Analiza inštituta IFIMES: Janša v BIH nezakonito financira SDS iz Republike Srbske, v zameno za to pa podpira Milorada Dodika

Milorad Dodik in Janez Janša - Foto: Twitter/Janez Janša

Predsednik Republike Srbske Milorad Dodik ovira preiskave v Bosni in Hercegovini, ki potekajo v zvezi z nezakonitim financiranje SDS Janeza Janše, ta pa skupaj z Viktorjem Orbanom, Andrejem Plenkovićem in politično-kriminalnim miljejem blokira uvedbo sankcij EU proti Dodiku, piše v analizi inštituta IFIMES o stanju v BIH.

Mednarodni inštitut za bližnjevzhodne in balkanske študije (IFIMES) iz Ljubljane redno analizira dogajanje na Bližnjem vzhodu, Balkanu in po svetu. IFIMES je ob vzpostavitvi oblasti po devetih splošnih volitvah v Bosni in Hercegovini (BiH) pripravil analizo aktualnega političnega dogajanja. Iz obsežne analize »BiH 2023: Putinovi ljudje bodo institucionalno prevladovali v BiH« objavljamo najpomembnejše in najbolj zanimive dele, ki zadevajo tudi slovensko politiko.

Prvak SDS in nekdanji slovenski premier Janez Janša je omenjen v odlomku pod mednaslovom »Ali je Janez Janša del koalicijskega dogovora znotraj BIH?«. Gre za koalicijo med vladajočo stranko Republike Srbske in opozicijo v Federaciji BIH, ki je usmerjena proti zmagovalcu volitev v Federaciji in opoziciji v Republiki Srbski. Obenem pa je usmerjena proti zahodni politiki in krepi ruski vpliv v BIH. Janša je omenjen kot zaveznik predsednika Republike Srbske Milorada Dodika, ki velja za zaveznika ruskega predsednika Putina.

Odlomek o Janši iz analize objavljamo v celoti:

Javnost je seznanjena z že objavljenimi "non-paperji", ki jih pripisujejo donedavnemu slovenskemu premierju Janezu Janši (SDS/EPP), ki predvidevajo preoblikovanje meja na Balkanu ter izginotje Bosne in Hercegovine, Črne gore in Severne Makedonija kot držav. Janša je znan kot tesen zaveznik madžarskega premierja Viktorja Orbána (Fidesz), ki je vzpostavil mrežo kapitalskih naložb in medijsko mrežo na Balkanu. Ustanovil je številne medijske portale, ki producirajo lažne novice (fakenews) in producirajo različne škandale. Posredno je vstopil tudi v lastništvo sarajevskih medijev.

Analitiki opozarjajo na močno povezanost domačih in tujih politično-kriminalnih struktur. Primer je sodelovanje med sedanjim predsednikom Republike Srbske Miloradom Dodikom in donedavnim predsednikom slovenske vlade in vodjo radikalno desne Slovenske demokratske stranke Janezom Janšo. Milorad Dodik ovira in blokira preiskave v Bosni in Hercegovini, ki potekajo v zvezi z nezakonitim financiranjem Slovenske demokratske stranke Janeza Janše, tako da Milorad Dodik preko SIPA, tožilstva BiH, nekaterih drugih agencij in delno prek obveščevalno-varnostne agencije Bosne in Hercegovine (OSA), ki še vedno ni pod nadzorom, skušal te preiskave ustaviti oziroma doseči, da bi bil rezultat teh preiskav ugoden za Janeza Janšo. Janša pa je skupaj z Viktorjem Orbanom, Andrejem Plenkovićem (HDZ/EPP) in politično-kriminalnim miljejem blokiral uvedbo sankcij EU proti Miloradu Dodiku.

Odnos in sodelovanje med Miloradom Dodikom in Janezom Janšo je primer in potrditev tesnega sodelovanja domačih in tujih politično-kriminalnih struktur, predvsem kriminalnih struktur iz EU. Zato je pomembno, da se v Bosni in Hercegovini izvede strokovna in neodvisna preiskava, ki se nanaša na financiranje Janševe Slovenske demokratske stranke (SDS) in ali je financiranje vplivalo na rezultate in regularnost parlamentarnih volitev v Sloveniji.

Obstaja še nekaj sumljivih poslov. Ali je Janez Janša del koalicijske pogodbe v BiH, ker so očitna prizadevanja, da bi se te preiskave ustavile, torej da bi bil izid teh preiskav v korist Janeza Janše? Čeprav Janez Janša ni več predsednik slovenske vlade, je še vedno na položaju Milorada Dodika prek Evropske ljudske stranke (EPP), največje skupine v Evropskem parlamentu, katere član je, in prek radikalne evropske desničarskih in politično-kriminalnih struktur, kar pomeni proti Bosni in Hercegovini. Janša proizvaja afere v Sloveniji in regiji (nazadnje na Kosovu), da bi prikril preiskavo v Bosni in Hercegovini, ki je povezana s financiranjem njegove Slovenske demokratske stranke (SDS) in katere razplet lahko vpliva o njegovi nadaljnji politični karieri. Ilustrativen primer kriminala je Regionalni svet za sodelovanje (RCC) s sedežem v Sarajevu, ki je primer regionalnega kriminala pod vodstvom generalne sekretarke Majlinde Bregu, ki si prizadeva za drugi mandat na tem položaju, da bi nadaljevala kriminalno in koruptivne dejavnosti. Na splošno državljani BiH mednarodni dejavnik dojemajo kot kriminaliziranega in ga tesno povezujejo s kriminalnimi strukturami.

Odnos in sodelovanje med Miloradom Dodikom in Janezom Janšo je primer in potrditev tesnega sodelovanja domačih in tujih politično-kriminalnih struktur, predvsem kriminalnih struktur iz EU. Zato je pomembno, da se v Bosni in Hercegovini izvede strokovna in neodvisna preiskava, ki se nanaša na financiranje Janševe Slovenske demokratske stranke (SDS) in ali je financiranje vplivalo na rezultate in regularnost parlamentarnih volitev v Sloveniji. To je še posebej pomembno, ker ima Janez Janša prakso proizvajanja afer in obtoževanja političnih tekmecev nezakonitega financiranja, sebe pa pri tem sploh ne omenja. Raziskave so pokazale, da je več kot 90 odstotkov uradnikov EU, ki se ukvarjajo z Bosno in Hercegovino, izpostavljenih visokim korupcijskim tveganjem, med ameriškimi uradniki je ta številka bistveno nižja, a še vedno prisotna. Del denarja, pridobljenega s kriminalom v BiH, se neovirano opere in investira na Cipru, v Grčiji in državah regije, kar bi lahko predstavljalo nameravano plačilo 200 milijonov evrov Rašidu Serdarovu, ruskemu poslovnežu, lastniku Comsar Energy Republike Srpske oblika finančne podpore Milorada Dodika Putinovemu režimu.

BiH 2023: Putinovci će institucionalno ovladati BiH » Istraživanja » Ifimes