Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

masterchef, tekmovalci, 10 Njena.si

Master Chef: Jajca usodna za prvega tekmovalca

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Erjavec zaman predlagal Lučko Kajfež Bogataj

Deli na:

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je pred sestankom vodstva stranke povedal, da bo vodstvu stranke za njegovo naslednico na mestu ministra za okolje in prostor predlagal klimatologinjo Lučko Kajfež Bogataj. Tudi v primeru, da ga DZ ne bi razrešil, funkcije ministra ne namerava več opravljati in bo verjetno sam odstopil, je še dejal.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je pred sestankom vodstva stranke povedal, da bo vodstvu stranke za njegovo naslednico na mestu ministra za okolje in prostor predlagal klimatologinjo Lučko Kajfež Bogataj. Tudi v primeru, da ga DZ ne bi razrešil, funkcije ministra ne namerava več opravljati in bo verjetno sam odstopil, je še dejal.

Erjavec namreč meni, da ne uživa dovolj zaupanja v javnosti. Kot je pojasnil, se mu neprestano očita, da je politik in ne strokovnjak, zato bo vodstvu stranke predlagal, da na mesto okoljskega ministra postavijo strokovnjaka.

Lučka Kajfež Bogataj je po njegovih ocenah primerna oseba in bi bila najboljša rešitev za Slovenijo. Po predlogu vodstvu stranke je treba izpeljati vse demokratične postopke, predlagana mora dati soglasje, sledijo pa kadrovski postopki v skladu s statutom stranke, je pojasnil Erjavec.

"Hvala za predlog, vendar ne," je v odzivu za STA pojasnila Kajfež Bogatajeva. Meni, da ta trenutek potrebujemo na tem mestu močno politično osebnost, ne akademika. Ta močna politična osebnost mora prepričati ostale člane v vladi, da ne bodo zanemarjali okoljskih problemov. "Tukaj potrebujemo dialog, sodelovanje med ostalimi ministrstvi, gospodarskim, kmetijskim, prometnim in tako naprej," je dejala.

Klimatologinja v tem trenutku nima nikogar, ki bi ga videla na mestu okoljskega ministra, pojasnila pa je, da potrebujemo tip politika, kot je Pavel Gantar. "Tako osebo potrebujemo, samo ga nimamo," je še poudarila.

Sicer ima DeSUS za novega ministra štiri ali pet kandidatov. Matjaž Zanoškar bi bil po Erjavčevih ocenah odličen minister za okolje, ker ima praktične izkušnje. "Ampak če javnost želi strokovnjaka, je prav, da povabimo največjega strokovnjaka na področju okolja," je pojasnil Erjavec.

Hkrati predsednik DeSUS poudarja, da bodo predlog za ministra ponudili potem, ko bo vložen predlog za njegovo razrešitev, skupaj z ustavno presojo zakona o računskem sodišču. Na vprašanje, kaj če premier ne sprejme kandidata, ki ga bodo v DeSUS predlagali, odgovarja, da bo "Lučko Kajfež Bogataj pa ja sprejel". To je namreč po njegovem vrhunski izziv.

Glede njegovih izjav, da je šlo pri vsej zadevi za zaroto in da nekomu že diha za ovratnik, pa Erjavec pojasnjuje, da s tem ni mislil nikogar iz stranke Zares, temveč gre za ljudi, ki so člani stranke DeSUS. Eden od njih je Franc Žnidaršič, pravi, kar je "element, ki kaže na to, da je šlo za zaroto".

Sprašuje se namreč, ali ni nenavadno, da je bil po odhodu Žnidaršiča iz poslanske skupine sprva proti njemu vložen obtožni predlog. Na tem mestu je predsednik DeSUS poudaril, da proti njemu ne teče noben kazenski postopek, tudi prodaja državnega premoženja je bila po njegovih besedah zakonita. Slednje so mu danes potrdili tudi pravniki, dodaja.

Na vprašaje, ali DeSUS ostaja v koaliciji, Erjavec ogovarja, da je DeSUS "v tej koaliciji edini pravi beton". V enem letu so bili namreč po njegovih besedah spori med ostalimi koalicijskimi partnerji, DeSUS je "samo zakuril, ko je koalicija mislila, da bomo pokojnine kar zamrznili".