Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Če pade Janševa vlada, bo Franci Matoz na vrhu liste za odstrel

Deli na:
Če pade Janševa vlada, bo Franci Matoz na vrhu liste za odstrel

Predsednik vlade Janez Janša in njegov odvetnik Franci Matoz - Foto: Bobo

Kdo bo na vrhu liste za odstrel, ko se bo in če se bo čez leto dni zamenjala vlada in njen krmar? Odvetnik Franci Matoz, ki živi v vili z notranjim in zunanjim bazenom ob morju v bližini Ankarana. Nase si je navlekel preveč dobro plačanih, izpostavljenih in politično delegiranih položajev. Nedavno je postal predsednik nadzornega sveta Luke Koper, pred tem je bil že namestnik prvega nadzornika Slovenskih železnic, vlada pa ga je pred tednom dni postavila še na čelo Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB).

Mar v državi oziroma okoli SDS ne bi bilo primernih gospodarstvenikov, ki bi jim politika oziroma Janez Janša lahko zaupala? Najbrž sploh ne gre za to, temveč za primerno oddolžitev temu zvestemu privržencu in svetovalcu v najbolj občutljivih pa tudi nevarnih zadevah. Predsednika vlade ustvarjalno in tudi predrzno zastopa v odmevnih zadevah: po Patrii je še vedno odprta kazenska zadeva Trenta, zastopal ga je pri postopku za vrnitev premoženja, prav tako pri zasebnih tožbah, ki jih bodisi vlaga Janša zoper druge bodisi drugi zoper Janšo. Tudi pri zadevi odslužene prostitutke, kakor je prvak SDS označil novinarki TV Slovenija Eugenijo Carl in Mojco Šetinc Pašek.

Mar v državi oziroma okoli SDS ne bi bilo primernih gospodarstvenikov, ki bi jim politika oziroma Janez Janša lahko zaupala? Najbrž sploh ne gre za to, temveč za primerno oddolžitev temu zvestemu privržencu in svetovalcu v najbolj občutljivih pa tudi nevarnih zadevah.

Za nova neizvršna direktorja DUTB je vlada imenovala Matoza in Gregorja Planteua, potem ko sta se položaja izpraznila z odpoklicem Franca Dovra in Marka Tišme. Upravni odbor je Matoza izmed svojih članov na dopisni seji izvolil še za predsednika upravnega odbora. Dover, ki je tudi član SDS, je 20. julija presenetljivo odstopil (iz osebnih razlogov), upravni odbor DUTB je namreč vodil šele od letošnjega februarja. V DUTB z razpisom – nanj je prispelo šest prijav – iščejo še glavnega izvršnega direktorja.

Franci Matoz (1963) je bil rojen v delavski družini. Osnovno šolo je s povprečnim uspehom obiskoval v Šentvidu pri Ljubljani. Mati si ga je predstavljala kot mizarja, oče kot avtomehanika, stric iz Kanade pa ga je spodbujal, naj se odloči za duhovnika. Po končani kadetski šoli, nanjo ga je usmerila razredničarka, je bil najprej miličnik v Divači, nato pomočnik komandirja na Kozini, nazadnje pa komandir postaje prometne policije v Kopru. V osamosvojitveni vojni je vodil vod s posebnimi nalogami.


Na pravni fakulteti je tako diplomiral šele leta 1996 ob delu in pred dvajsetimi leti postal odvetnik. Leta 2003 je s svojo odvetniško pisarno že zastopal vse bolj razvpitega koprskega župana Borisa Popoviča. Da je bil vse bolj razvpit še sam, je znal poskrbeti, tudi z dragimi oblačili, očali, pričesko, privoščil si je diamantni piling, posege z botoksom … Pojavljal se je v družabni kroniki in se uvrstil med deset najbolj vplivih pravnikov, potem pa se je medijem odmaknil – tudi intimno.

Bil je kaznovan, ker je prekršil kodeks odvetniške etike, ki zapoveduje izogibanje nepotrebnega nastopanja v javnosti. Očitali so mu nedovoljeno reklamiranje po intervjujih. »V nasprotju z odvetniško zbornico si ta določila razlagam nekoliko širše, ampak kodeks spoštujem,« nam je dejal pred desetimi leti v pogovoru. Zakaj se je Janez Janša v zadevi Patria odločil zanj? »Na to vprašanje lahko odgovori le on, sem pa počaščen, da me je izbral za zagovornika. Še toliko bolj, ker se je name obrnil v tej zadevi,« je takrat odvrnil Matoz.

Predsednik odvetniške zbornice Janez Starman pravi, da bo moral odslej veliko bolj pozorno sprejemati odločitve, v katerih razmerjih bo sploh še nastopal kot odvetnik. Morda pa mu je odvetništva dovolj in bi se nekdanji miličnik povzpel še na neko drugo raven. Leta 2011 je že, čeprav neuspešno, kandidiral za poslanca SDS. V že omenjenem pogovoru je dejal, da poklica odvetnika ne bi zamenjal za politiko. »Politika me zdaj ne zanima, z leti pa bi bilo lahko tudi drugače. Kdo ve.«