900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Če Janša zapusti ELS, se bo Toninu lahko smejalo: on bo sedel ob Merklovi, Kurzu in drugih veljakih

Deli na:
Če Janša zapusti ELS, se bo Toninu lahko smejalo: on bo sedel ob Merklovi, Kurzu in drugih veljakih

Janez Janša in Matej Tonin - Foto: Bobo

Kakšna je možnost, da SDS zapusti Evropsko ljudsko stranko in kaj bi to pomenilo za NSi, ki se v ELS precej bolje počuti?

Za Slovenijo je ključno vprašanje, ali bo tudi SDS sledila Orbanu, od katerega je finančno in politično odvisna. Na to možnost je nakazal tudi poslanec SDS Branko Grims, ki se je večkrat zavzel za odhod iz ELS, če v njej ne bo več Orbana. Janša sicer javno Orbanovega vabila še ni prejel, se je pa slišal s Salvinijem, s katerim sta uradno govorila o krepitvi sodelovanja med državama, migracijah in boju proti covidu-19. Druga možnost pa naj bi bila, da bi Janševa SDS v dogovoru z Orbanom ostala v ELS, kjer bi še naprej zanj lobirala in ga zalagala z informacijami. To bi nenazadnje okrepilo Janšev položaj pri Orbanu. Toda vprašanje je, koliko časa bi ELS takšno »špijonsko« vlogo SDS tolerirala, posebno če bi usmerila Slovenijo po Orbanovi poti.

Z odhodom SDS iz EPP pa bi se okrepila vloga NSI oziroma njenega prvaka Mateja Tonina, ki bi namesto Janše sedel ob nemški kanclerki Angeli Merkel, avstrijskem kanclerju Sebastianu Kurzu, hrvaškem premierju Andreju Plenkoviću in drugih evropskih veljakih iz vrst ELS. Tonin je že zdaj veliko bolje zapisan pri predsedniku ELS Donaldu Tusku. V času sestavljanja vlade, februarja lani, ga je obiskal v Bruslju, nato pa je Tusk tvitnil: »Po dobrem pogovoru z Matejem Toninom vem, da je dobra koalicija za Slovenijo še vedno možna. Stranke ELS lahko v njej igrajo ključno vlogo ter prevzamejo vodenje v parlamentu in vladi. Prosim, ne zapravite te možnosti.«



Septembra je Tusk obiskal Tonina v Sloveniji, takrat se je srečal tudi s premierjem Janšo. Dal pa je javno vedeti, da med njima ni kakšne simpatije. Povedal je, da sta Janša in Orban »ne le prijatelja, ampak zelo tesna politična sodelavca« ter da je SDS bližje Orbanu kot njemu samemu. Dodal je, da ni nič narobe, če imajo članice EU in stranke ELS različne interese, a da glede temeljnih evropskih vrednot, kot so svoboda govora, strpnost in vladavina prava, ni prostora za pogajanja. Tusk je sicer kot nekdanji poljski premier oster kritik sedanje skrajno konservativne poljske vlade, ki jo podpirata Orban in Janša. Seveda, če bo SDS zapustila ELS, bo Janša tudi izgubil podporo njenih voditeljev pri sestavljanju vlade.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24