požar avto hiša Svet24.si

V požaru v Radljah ob Dravi uničeni osebni ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Butalci odstavljajo šefa parlamenta: tako »šalabajzersko« so Janševi se lotili Igorja Zorčiča

Deli na:
Butalci odstavljajo šefa parlamenta: tako »šalabajzersko« so Janševi se lotili Igorja Zorčiča

Igor Zorčič - Foto: DZ/Matija Sušnik

Minilo je 72 let, odkar so izšle humoreske Frana Milčinskega o Butalcih, ki so se med drugim skregali z lastno pametjo. Morda je videl v prihodnost, kako vodje poslanskih skupin SDS, SMC in NSI »šalabajzersko« odstavljajo predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča.

»Prinesli smo 47 podpisov, kaj je spredaj ali zadaj, je povsem nerelevantno,« je pametoval vodja največje poslanske skupine Danijel Krivec, ko so ga novinarji spraševali, pod kaj so se poslanci sploh podpisali: »Upam, da vemo, kaj je podpisan seznam poslancev… Če smo jih nesli k predsedniku, jih verjetno nismo nesli za rojstni dan ali zaradi tega, ker je jutri nek praznik. Upam, da se razumemo. Ne vem, zakaj tako neumna vprašanja.«

No, kot je povedal Zorčič, so mu prinesli podpise brez spremnega teksta, zato ni znano, za kaj so jih podpisniki dali. Kot je dejal v izjavi za oddajo Svet na Kanalu A, je temeljna odgovornost odraslega človeka, da prebere, pod kaj se podpisuje in da je to potem izjava njegove volje. Poleg tega podpisi niso bili oštevilčeni, niti razporejeni po poslanskih skupinah, zato ne ve, koliko jih je sploh.



Tako v resnici ne vemo, ali jih je 47 ali 46 ali manj, ali se je podpisal tudi vodja poslanske skupine Desusa Franc Jurša, ki je bolniško odsoten in ga ne bo v državni zbor še vsaj mesec. Tudi poslanec italijanske manjšine Felice Žiža je pojasnil, da njegov podpis ni bil dan za razrešitev predsednika državnega zbora, ampak zgolj za njegov premislek o odstopu: »Če bomo glasovali, svojega glasu ne morem garantirati, ne jaz ne kolega.«

Brez Jurše in Žiže koalicija nima 47 glasov za Zorčičevo razrešitev. Brez poslanca madžarske manjšine Ferenca Horvatha jih ima le 44, kar je celo eden manj kot na seji konec marca, ko so prvič razreševali Zorčiča. Morda pa ne bi bila tako slaba ideja, da Zorčič sejo, na kateri bodo glasovali o njegovi razrešitvi, skliče kar za prihodnji teden. Nato pa se vse tri vodje koalicijskih poslanskih skupin preselijo v Butale, kjer se bodo lahko nemoteno kregali z lastno pametjo.