klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

medved Svet24.si

Srečanje z medvedom – kako ravnati?

edvard kadic Necenzurirano

Kdo plačuje "političnega analitika" SDS? Občani...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

blaž valič z ženo v portu Njena.si

Skrito v raju: 'Blaž nikakor ni tako strpen kot ...

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Branko Grims se je klanjal Prešernu v družbi skrajnih desničarjev (FOTO)

Deli na:
Branko Grims se je klanjal Prešernu v družbi skrajnih desničarjev (FOTO)

Branko Grims je Prešernovo rojstno hišo v Vrbi obiskal v družbi Žana Žalca (v sredini), vodje skrajno desne Generacije identitete. - Foto: Facebook

»V počastitev praznika slovenske kulture smo z vodstvom odbora SDM Kranj obiskali rojstno hišo Dr. Franceta Prešerna v Vrbi; v občini Žirovnica, na Gorenjskem,« se je na facebooku pohvalil poslanec SDS Branko Grims, v njegovi družbi (v sredini) pa je Žan Žalec, vodja skrajno desne Generacije identitete.

Že pred tem je v družbi kranjskega podmladka SDS, v kateri je bil tudi Žalec (desno do Grimsa) položil venec na Prešernovem grobu v Prešernovem gaju v Kranju. Skrajno levo na sliki pa je poslanec SDS Andrej Hoivik.

Žan Žalec je eden od ustanovnih članov Društva za promocijo tradicionalnih vrednot, ki je tudi izdajatelj Nacionalne tiskovne agencije (NTA), ki jo je njen prvi odgovorni urednik Aleš Ernecl sam označil za fašistični medij, pozneje pa je urednikovanje prevzel Urban Purgar, znan po izjavi, da je Hitler heroj. Purgar je tudi zastopnik društva, med ustanovitelji pa sta tudi David Mojškerc (ustanovitelj Generacije identitete) in Žiga Bauer, ki je iz SDS presedlal v SNS.

Pozneje je Generacijo identitete prevzel Žalec in leta 2017 v njenem imenu pozdravil podmladek SDS, ki se je zbral ob 28. obletnici Slovenske demokratske mladine, tega je takrat vodil poslanec SDS Žan Mahnič, ki ga je tudi povabil na prireditev. Kot smo razkrili v Reporterju, sta se Žalec in Bauer leta 2019 fotografirala v majicah z avtomatskim orožjem kalašnikov in napisom Defend Europe (Branimo Evropo). Isti napis s fotografijo kalašnikovke je imel Žalec tudi za naslovno fotografijo na svoje FB profilu, dokler ga ni po našem pisanju zaprl za javnost.

Defend Europe je slogan vseh evropskih identitarcev. Tako so francoski identitarci poimenovali svojo akcijo, ko so se leta 2018 organizirali v patrulje in nato v Alpah lovili migrante, pri tem so uporabili celo helikopter. Policija je nato aktiviste kazensko ovadila zaradi dejavnost, ki bi lahko povzročila zmedo razumevanja javnih funkcij pristojnih organov, ki se ukvarjajo z migracijami. Po pisanju britanskega časnika The Idependent se pripadniki tega gibanja iz vseh držav urijo na obrambnih treningih v posebnih telovadnicah in kampih. Ali so med njimi tudi Slovenci, ni znano.

Aktivisti identitarnega gibanja so se s člani SDS srečevali na protimigrantskih zborovanjih in tam vzpostavili odlične stike. Večina identitarcev je privržencev Janeza Janše, zato SDS ni bilo problema z njimi sodelovati in sčasoma prevzeti njihovo gibanje. Ob tem je treba poudariti, da avstrijska ljudska stranka, ki je podobno kot SDS članica EPP, smatra identitarce za skrajno gibanje, zato je Sebastian Kurz kot kancler zahteval od svobodnjakov prekinitev stikov z identitarci, ko so bili z njim v vladi. Skratka, medtem ko avstrijski identitarci sodelujejo s svobodnjaki, naši identitarci delujejo pod patronatom SDS.

Žan Mahnič je Janšev »oficir za zvezo« s skrajno desnico: SDS že nekaj let zelo dobro sodeluje z gibanjem identitarcev

O močnih povezavah med SDS in identitarci pričajo tudi tviti, ki jih objavlja Generacija identitete na svojem računu, nato pa jih pogosto delijo vidni posamezniki iz SDS, zlasti Mahnič in tudi Janša. Tako je prišlo do svojevrstnega škandala, ko so slovenski identitarci podprli šefa avstrijskih somišljenikov Martina Sellnerja, ko ga je tamkajšnja policija preiskovala zaradi donacije, ki jo je njegovi organizaciji namenil terorist Brenton Tarrant, odgovoren za pokol muslimanov v Novi Zelandiji. Pozneje se je izkazalo, da 34-letni Dunajčan nima nobene zveze z omenjenim teroristom, toda iz zapisov na spletu izhaja, da naj bi bil kot najstnik del neonacistične scene ter da mu je Velika Britanija kot privržencu »alt right« scene zavrnila vstop v državo in ga deportirala z letališča Luton.

Slovenski identitarci so ob podpori Sellnerju zapisali, da gre pri preiskavi za sramotno dejanje vlade Sebastiana Kurza, njihov tvit pa je delil Janša. Nakar se je vodja avstrijskih identitarcev zahvalil prvaku SDS: »Danke Herr @JJansaSDS! Ein Ehrenmann. Hvala.« V prevodu: »Hvala, gospod Janša! Častni človek.« Še posebej se je potrudil z zahvalo v slovenščini. Njegov tvit je retvital tudi Mahnič.

»Ein Ehrenmann (časten človek, poštenjak). Hvala.« Tako se je eden vodilnih avstrijskih skrajnih desničarjev zahvalil Janezu Janši

Decembra 2018 sta mestni odbor SDS Kranj in Generacija identitete v Kranju skupaj organizirali okroglo mizo z naslovom Migracije in človekove pravice, na njej pa sta kot govornika nastopila poslanec SDS Branko Grims in Bernard Brščič, ki takrat še ni ustanovil svoje stranke Domovinske lige. Skupaj so sodelovali tudi pri knjigah Manifest za domovino in Evropa narodov, ki ju je izdala založba Obzorja, katere delni lastnik je SDS. Prvo je Mahnič celo prinesel v državni zbor in na dan izvolitve vlade Marjana Šarca fotografijo te knjige delil po tviterju.

Zbornik Evropa narodov pa so soustvarjali Branko Grims, Zmago Jelinčič, Bernard Brščič in posamezni identitarni aktivisti. Mahnič naj bi bil zelo povezan tudi z žirovskimi člani podmladka SDS, zlasti Kristjanom Razyjem Podobnikom in Dejanom Prosenom, pripadnikoma skupine Blood and Honour, ki sta pred leti v državnem zboru obiskala poslanca Grimsa.