Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Razkurjeni Janša je usekal mimo: na Twitterju je za lažnivca označil napačnega – namesto Bidnovega svetovalca je napadel IT-jevca iz Kanade

Deli na:
Razkurjeni Janša je usekal mimo: na Twitterju je za lažnivca označil napačnega – namesto Bidnovega svetovalca je napadel IT-jevca iz Kanade

Predsednik vlade Janez Janša. - Foto: Bobo

Premier Janez Janša je mislil, da na Twitterju vrača udarec Bidnovemu svetovalcu Michaelu Carpenterju, a je ciljal na napačnega. Janša je svoj odziv, v katerem ga je označil za lažnivca, po pomoti naslovil na Mika Carpenterja iz Kanade, IT menedžerja in »wannabe rokerja«. Ta z Bidnom in njegovo kampanjo nima nobene zveze, ga je pa pomota in posledična pozornost zabavala.

Potem ko je svetovalec Joeja Bidna za zunanji politiko premierju Janezu Janši na Twitterju očital, da njegova podpora Trumpu »sramota«, mu je Janša odgovoril. Da bomo vsi izven ZDA spoštovali odločitev ameriških volivcev, je napisal premier, in da upa, da bo tudi Carpenter ravnal enako.

Manj spravljiv je bil Janša v naslednjih tvitih. Carpenterja, ki je za Janšo napisal, da je bil obsojen zaradi korupcije, je obtožil grobega laganja in zapisal, da zdaj ve, zakaj ga Trump kliče »močvirje«.

"Da, nisem bil samo po krivem obsojen, ampak tudi trikrat zaprt, prvič na sojenju leta 1988 pred jugoslovanskim komunističnim vojaškim sodiščem. Vendar pa so bili vsi primeri razveljavljeni s strani ustavnega ali drugih sodišč," je še zapisal slovenski premier na Twitterju.

»Tudi če gre za vpliv vaših 'slovenskih prijateljev', vas to ne opravičuje. Upam, da se ameriška administracija ne bo nikoli več osramotila s takšnim 'kariernim" diplomatom',« je Janša očital Carpenterju.

Janšev tvit napačnemu Carpenterju:

Žal je Janša namesto na Bidnovega svetovalca Carpenterja (@mikercarpenter) svoj odziv na Twitterju naslovil na že omenjenega Kanadčana Mika Carpenterja (@mikecarpenter), ki ima res podobno ime. Slednjemu so se namesto Janše opravičevali Slovenci in odgovoril je, da je imel zaradi ameriškega soimenjaka naporen dan na Twitterju.

Vmes je Janša tudi že ugotovil, kdo je pravi Michael Carpenter, in ga na Twitterju blokiral. "Škoda, da me je Janša ozmerjal in me nato blokiral. Zdi se malce malenkostno za nekoga z njegovim statusom. Kakorkoli, ne zanimajo me lekcije o 'neliberalni demokraciji'," je ob tem zapisal Carpenter.

Carpenterjev tvit je bil tudi sicer deležen številnih odzivov, tako negativnih kot pozitivnih. Med drugim se je odzval nekdanji pomočnik državnega sekretarja ZDA za evropske zadeve Dan Fried. "Običajno ni modro, da se kaka vlada opredeli za eno stran v demokratičnih volitvah tuje države. (ZDA so bile včasih tega krive in smo dobili lekcijo)," je tvitnil Fried.

Ameriški mediji pri poročanju o Janševi podpori Trumpu povzemajo agencijo AP, ki je zapisala, da se je premier Janša s tem pridružil regionalnim voditeljem, ki so odkrito podprli Trumpa med kampanjo za ponovno izvolitev. Med njimi sta madžarski premier Viktor Orban in srbski predsednik Aleksandar Vučić.

Janša je v petek v angleščini tvitnil, da spoštuje težko in tragično osebno zgodbo Joa Bidna in nekatere njegove politične dosežke pred leti. "Vendar pa bi bil danes, če bo izvoljen, eden najbolj šibkih predsednikov v zgodovini. V času, ko svobodni svet bolj kot kadar koli potrebuje trdne ZDA. Dajmo, zmagaj, Donald Trump," je tvitnil Janša

AP omenja, da je Slovenija rojstna država prve dame ZDA Melanie Trump in dodaja, da je v petek Trumpa podprl tudi član bosanskega predsedstva Milorad Dodik, ki je pozval vse Srbe v ZDA, naj volijo Trumpa.

"Desničarski konservativci v vzhodni in srednji Evropi, kot so Orban, Vučić in Janša, včasih kopirajo Trumpov slog vodenja," je zapisal AP.

Samostojno vest o Janševem tvitu je objavil medij Politico, konservativni Washington Times pa navaja, da je tvit voditelja rojstne države prve dame Melanie Trump sledil sporočilom podpore konservativnih voditeljev vzhodne Evrope.

Časnik Washington Post piše, da se je slovenski premier s podporo Trumpu pridružil drugim desničarskim voditeljem. "Janševo sporočilo sledi podobnim izjavam dveh drugih populističnih voditeljev v regiji, Orbana in Vučića. Brazilski predsednik Jair Bolsonaro in predsednik Filipinov Rodrigo Duterte sta prav tako podprla Trumpovo ponovno izvolitev," poroča Washington Post.

"Slovensko zunanje ministrstvo v Washingtonu je zavrnilo komentar," še piše Washington Post, pri čemer verjetno misli na veleposlaništvo.

Washington Post je Janševo podporo Trumpu omenil še v prispevku o skorajšnji sklenitvi sporazuma o normalizaciji odnosov med Izraelom in Sudanom. Objava sporazuma v Ovalni pisarni Bele hiše je v ZDA odmevala tudi zaradi tega, ker izraelski premier Benjamin Netanjahu kljub Trumpovi spodbudi priložnosti ni izkoristil za izraz podpore predsedniku ZDA.

"Misliš, da bi zaspani Joe lahko dosegel kaj takega, Bibi?" je Netanjahuja vzpodbudil Trump. Izraelski premier se je malce obotavljal, nato pa dejal le, da Izrael ceni vso pomoč za mir od kogarkoli v Ameriki.