ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Afera falcon: poglejte, kako luksuznemu hotelu na Dunaju se je »požrtvovalno« odpovedala Urška Klakočar Zupančič (FOTO)

Deli na:
Afera falcon: poglejte, kako luksuznemu hotelu na Dunaju se je »požrtvovalno« odpovedala Urška Klakočar Zupančič (FOTO)

Urška Klakočar Zupančič - Foto: Primož Lavre

Avstrijci se izmikajo pojasnilom, ali so res sami določili, da bi morala Urška Klakočar Zupančič s spremstvom prenočiti v najbolj luksuznem dunajskem hotelu Imperial, kjer stane nočitev v elitnem novoletnem terminu več kot tisoč evrov na osebo.

Od novoletnega letalskega obiska predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič na Dunaju je minilo že več kot mesec dni, kot vse kaže, pa je Klakočarjeva še v eni zadevi zavajala javnost. V njenem kabinetu so v ihti upravičiti dragi polet s Falconom na koncu postregli s pojasnilom za medije, češ da bi bil obisk, če bi šla z avtomobilom, celo dražji od tistega z letalom. Izračunali so, da bi stal njen obisk v primeru uporabe avtomobila 7.503 evrov, obisk z letalom pa je stal 7.352 evrov.

Glede avtomobila so razložili: če bi šla predsednica DZ na Dunaj skupaj z generalno sekretarko DZ Uršulo Zore Tavčar ter varnostniki in voznikom , bi »prenočili v hotelu po izbiri gostitelja«. V tem primeru v hotelu Imperial. Toda, kot so izpostavili, bi gostitelj kril stroške le za Klakočarjevo in Zoretovo, medtem ko bi morali ostali člani spremstva prenočiti v istem hotelu na stroške slovenskega proračuna.

Foto: Mariott - Luksuzni dunajski hotelaImperial.

Zelo nenavadna je trditev, da ti gostitelj določi, v katerem hotelu boš z delegacijo bival, hkrati pa ne nosi (večino) stroškov tega. In še zanimiva okoliščina, ki ob tem izračunu napihne stroške: hotel Imperial je eden najdražjih, če ne celo najdražji in najbolj luksuzen na Dunaju. Tam imajo petični gosti na voljo celo butlerja.

Prenočitev z 31. decembra na 1. januar je tam stala več kot tisoč evrov. Za eno osebo. Toda: ali sploh drži, da je kar gostitelj določil, da mora predsednica DZ z vsem spremstvom prespati v tako dragem hotelu? To smo želeli preveriti pri samem gostitelju: predsedniku avstrijskega parlamenta Wolfgangu Sobotki. Klakočarjeva je bila namreč tedaj po uradni razlagi z njim na delovnem kosilu, poleg tega pa sta šla še na tradicionalnega koncert dunajskih filharmonikov.

Foto: Mariott - Takšna je notranjost luksuznega dunajskega hotela Imperial.

Na službo za odnose z javnostmi avstrijskega parlamenta smo tako 23. januarja po elektronski pošto naslovili vprašanje, če drži, da je gostitelj določil, da bi morala v primeru prenočitve delegacija prespati v hotelu Imperial (po ceni več kot tisoč evrov za nočitev)? In da bi parlament kril zgolj stroške za Klakočarjevo in generalno sekretarko, za ostale v spremstvu pa ne.

Ko po tednu dni ni bilo nobenega odgovora, smo še po telefonu preverili, ali so prejeli vprašanje. Potrjeno nam je bilo, da so, vendar ni nujno, da bomo dobili odgovor. In res ga nismo prejeli.

Foto: Mariott - Takšna je notranjost luksuznega dunajskega hotela Imperial.

Zakaj so se torej Avstrijci glede razlage Klakočarjeve o hotelu Imperial zavili v molk? Najbolj verjetna razlaga je, da besede predsednice državnega zbora enostavno ne držijo in da z njihove strani ni bilo nobene izbire, da bi morala s spremstvom prenočiti ravno v omenjenem hotelu. Niso pa hoteli predsednice DZ postaviti na laž, zaradi tega so raje diplomatsko tiho.