Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Neverjetno: stranko SD kar naenkrat skrbijo nezakoniti prehodi meje!?

Deli na:
Neverjetno: stranko SD kar naenkrat skrbijo nezakoniti prehodi meje!?

Fotografija je simbolična. - Foto: Bobo

Poslanec te stranke Predrag Baković ugotavlja, da so »nezakonite migracije vse bolj problematične in zahtevajo vse več aktivnosti, ki jih policija izvaja na področju varovanja državne meje«. Vprašanje je torej, ali bo SD, drugače kot spomladi, vendarle podprla aktivacijo 37. a člena zakona o obrambi. Torej podelitev policijskih pooblastil vojakom pri nadzoru meje.

Neverjetno, toda resnično. Celo pri stranki SD so ugotovili, da so nezakonite migracije zelo velik problem za Slovenijo. Tako je poslanec socialnih demokratov Predrag Baković pred kratkim s tem v zvezi na zunanjega ministra Anžeta Logarja naslovil poslansko vprašanja, v katerem ga zelo skrbijo ilegalne migracije. Lahko rečemo, da je to nekaj povsem novega za SD, saj sicer vztrajno zavračajo podelitev policijskih pooblastil slovenskim vojakom na meji, kar bi deloma razbremenilo preobremenjene policiste.

Med drugim je Baković ugotovil, da so »nezakonite migracije namreč vse bolj problematične in zahtevajo vse več aktivnosti, ki jih policija izvaja na področju varovanja državne meje«. Zanimalo ga je vračanje nezakonitih migrantov v matične države. Kot pravi, se namreč pogosto dogaja, da imajo policisti isto osebo večkrat v postopku zaradi nelegalnega prehoda državne meje, kljub temu, da jo vrnejo v državo, iz katere je nezakonito vstopila na naše ozemlje (največkrat gre za Hrvaško).

Lahko rečemo, da je to nekaj povsem novega za SD, saj sicer vztrajno zavračajo podelitev policijskih pooblastil slovenskim vojakom na meji, kar bi deloma razbremenilo preobremenjene policiste.

Kot je zapisal poslanec, gre pri tem za »Sizifovo delo« in je edina učinkovita rešitev, da se tako osebo, če seveda to dopuščajo predpisi in mednarodne pogodbe ter konvencije, vrne v matično državo. Na način, da se zanjo kupi letalska karta in se jo v domovino vrne z letalom. »Npr. Maroko, od koder zadnje čase prihaja vse več ilegalnih migrantov, ni nevarna država in je takšna vrnitev vsekakor bolj učinkovita in tudi ekonomična, kot vrnitev na Hrvaško, saj bo oseba ponovno poskušala priti v Slovenijo in od tam naprej v ciljno državo.« Minister Logar mu je pojasnil, da je Slovenija lani z letalom v matične države vrnila 93 tujcev, letos pa do konca septembra 30. Najbrž je vračanje dodatno otežila epidemija.

Minister je dodal, da matične države nezakonitih migrantov zavračajo sprejem teh svojih državljanov. Gre tudi za nepripravljenost veleposlaništev tretjih držav za izdajo začasnih potovalnih dokumentov in potrjevanje istovetnosti tujcev. Prav tako zavračajo podpise sporazumov o ponovnem sprejemu oseb (Alžirija, Maroko, Tunizija, Indija, Iran, Irak ...). Znano je tudi pomanjkanje ustreznih ukrepov na nivoju Evropske unije proti "ne sodelujočim" tretjim državam. Navedene države lastnega državljana proti njegovi volji niso pripravljene sprejeti in mu hkrati ne izdajo potovalnega dokumenta, kar pa posledično pomeni, da tujca ni možno odstraniti iz Slovenije oziroma Evropske unije.

Po prejemu odgovorov je Baković na ministra Logarja pred nekaj dnevi naslovil dodatna vprašanja, kaj je do zdaj naredil v zvezi s tem, da omenjene države zavračajo sprejem svojih državljanov in glede opisane nepripravljenosti njihovih veleposlaništev za sodelovanje. Tudi na nivoju ukrepov EU. Zanimalo ga je še, ali Logar načrtuje aktivnosti, da bi bilo vračanje tujcev v matične države z letalom bolj učinkovito. Zlasti v države, kot so Maroko, Alžirija, Tunizija, Irak in Iran.

Za kako dvolično politiko SD gre, spomnimo na ravnanje te stranke, ko je hotela Janševa vlada kmalu po nastopu mandata aktivirati 37. a člen zakona o obrambi, na podlagi česar bi dobili vojaki pri nadzoru meje policijska pooblastila. Tedaj je poslanec SD Matjaž Nemec (podpredsednik stranke) poudaril, da SD tega ne bo podprla. Dejal je, da je »zunanje-politični vidik glede pritiska na mejah sedaj neprimerljiv z okoliščinami izpred nekaj let, balkanska migrantska pot se je umirila, če pa bi se v prihodnje razmere spremenile, smo se socialni demokrati pripravljeni ponovno pogovarjati.«

Pri SD bi raje kot podelitev policijskih pooblastil ob nadzoru meje vojakom vpoklicali rezervne (pomožne) policiste. Te pa bi odtrgali z njihovih delovnih mest v podjetjih v času epidemije, ko je funkcioniranje gospodarstva že tako oteženo.

Roko na srce je najbrž Nemcu težko razložiti, da se ilegalne migracije pozimi vedno umirijo, zato pa dobijo zagon v toplejšem času. Pri čemer, kot vidimo, policija tudi v zadnjem obdobju ob meji zajame večje skupine  migrantov. Skupno število zajetih migrantov je letos na približno enaki ravni kot lani (do septembra skoraj 12 tisoč). In to celo v obdobju pandemije! Če ne bi bilo slednje, bi gotovo beležili visoko rast.

Nemec je tedaj predlagal, da bi vlada za nadzor meje vpoklicala pomožne policiste. Pri čemer očitno ni vedel, da so pomožni policisti (pogodbeniki za pet let) že v prvem trimesečju letos ob pomoči pri nadzoru meje opravili polovico dni, kot jih lahko v celem letu. Zdaj pa pozor! Pri SD bi raje kot podelitev policijskih pooblastil ob nadzoru meje vojakom vpoklicali rezervne (pomožne) policiste. Te pa bi odtrgali z njihovih delovnih mest v podjetjih v času epidemije, ko je funkcioniranje gospodarstva že tako oteženo. Poleg tega bi država pomožnim policistom plačevala nadomestilo plače, namesto da bi to delo opravili pripadniki rednega sestava vojske. A, kot je znano, je ekonomija za socialne demokrate težje razumljiva veda.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je sicer na začetku tega tedna napovedal, da bi lahko vlada ponovni predlog policije za aktivacijo 37. a člena zakona o obrambi obravnavala naslednji teden. Premier Janez Janša je nedavno pozval tudi opozicijske stranke za podporo aktivaciji 37. a člena, saj je za to potrebna dvotretjinska večina v DZ. Kmalu se bo torej izkazalo, ali gre tudi tokrat pri SD pod vodstvom Tanje Fajon zgolj za politikantstvo, ali pa bodo le dali prednost varnosti slovenskih državljanov.