ivo1 Svet24.si

»Če bi Jernej Šugman dvakrat, trikrat rekel ne,...

Eli Hart, Tory Hart Svet24.si

Ustavili so jo in v prtljažniku našli truplo ...

počivalšek Necenzurirano

Stotisoče evrov za nedelujoče aplikacije akterju...

lojze peterle pl1 Reporter.si

Lojze Peterle: Janša je odprl vse mogoče fronte,...

doncic Ekipa24.si

Morali so držati Dončića! Zgodilo se je po ...

njena Njena.si

Možgani ne zaupajo grdim

tavares Ekipa24.si

Opa! 'Mi smo Maribor!' tudi z vrha 'nove' ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Zlatkova sramotna protestna saga: kako je »kulturnik« sabotiral državo, ki ga je podpirala

Deli na:
Zlatkova sramotna protestna saga: kako je »kulturnik« sabotiral državo, ki ga je podpirala

Elvira Miše Miklavčič - Foto: Primož Lavre

Gospodarske dejavnosti v okviru kulturno-kreativnega sektorja sodijo med tiste, ki so bile brez dvoma v času koronakrize kljub pomoči države najhuje prizadete. Kot je pokazala nedavna analiza Centra za kreativnost, je v tem sektorju zaposlenih skoraj 52.000 posameznikov oziroma kar sedem odstotkov slovenske delovne sile. Večina je samozaposlenih, mednje seveda sodijo tudi samozaposleni v kulturi, o katerih še posebej v zadnjih dneh lahko slišimo in beremo marsikaj, žal tudi ogromno neresnic ali polresnic.

Večmesečna sramotna »protestna saga« s samozaposlenim raperjem Zlatkom je vse skupaj samo še poslabšala in v javnosti ustvarila vtis, da država kar vsem umetnikom plačuje prispevke za socialno varnost in jih vsepovprek finančno razvaja. A to je daleč od resnice. No, vsaj za tiste umetnike, ki do tovrstnega statusa ne pridejo »na lepe oči« in jim država ni pripravljena kriti prispevkov, četudi se ponašajo z akademsko izobrazbo in uglednimi mednarodnimi nagradami za umetniško delo.

O tem, kakšno karikaturo nekdo dela iz sebe s tem, ko več mesecev v imenu »nevemčesa in nevemkoga« konstantno hodi po robu zakona, si lahko vsak misli svoje. To, da umetnik, ki mu država priznava tolikšno umetniško vrednost ali posebnost, da mu je za to pripravljena kriti celo prispevke za socialno varnost, nenehno sabotira taisto državo, pa človek pri zdravi pameti težko razume kot nekaj, kar je družbeno sprejemljivo, da o umetniški vrednosti teh dejanj niti ne izgubljamo besed.


Vdor z megafonom na državno proslavo ob dnevu državnosti ni umetnost, četudi je Zlatko ta dosežek označil za umetniško uprizarjanje. Tudi javno promoviranje nenošenja mask v času pandemije ni umetnost, prav tako ne napadi na snemalca in lažno predstavljanje za novinarja ter ustrahovanje direktorja NIJZ.

Novica o tem, da je ministrstvo za kulturo Zlatka izbrisalo iz razvida samozaposlenih v kulturi, je kljub temu presenetila marsikaterega kulturnika, a žal ne le zato, ker bi podvomili o pravilnosti postopka izbrisa. Marsikdo je ob tem podvomil tudi o pravilnosti vpisa oziroma Zlatkove upravičenosti do tega, da mu država krije prispevke za socialno varnost. In to še preden so prišli na dan podatki o njegovem »dvojnem« finančnem poslovanju – kot samozaposleni in kot ustanovitelj društva – kar kaže na to, da je najverjetneje ves čas, kar mu je bil priznan status, domiselno »okrog prinašal« državo.

»Na nas posameznikih je, v družbi, da vsak dela tisto, kar ga veseli in s svojim delom ne škoduje drugim,« je dejal Zlatko leta 2017 v nedeljski oddaji Dora na TV Idea. In očitno kaj hitro pozabil na te besede, saj s svojimi dejanji med drugim škodi tudi že tako zmaličeni javni podobi in ugledu samozaposlenih v kulturi.