polna luna 8 Dobra karma

Popolna navodila za izvajanje obreda ob polni Luni...

italija, koronavirus, smrtne žrtve, Ponte San Pietro Bergamo Svet24.si

Toliko smrti zaradi covida-19 napovedujejo ...

Boris Johnson Reporter.si

Medicinski strokovnjaki: Boris Johnson je izjemno ...

koronavirus, ukc-ljubljana, vstopna-točka, klinični-center Svet24.si

"Ogorčenje ljudi na terenu je strašno. Ne vem, ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Ko bo 15. zmanjkalo denarja za plače

Muzej norosti 1 Odkrito.si

»Marsikoga so v norišnico spravili za nekaj dni,...

andrej Njena.si

Delovna akcija: Andrej se še ni vrnil domov

Kolumnisti

Elvira Miše Miklavčič o povolilni kulturi

Deli na:
Elvira Miše Miklavčič o povolilni kulturi

A prav v dneh, ko praznujemo dan samostojnosti in enotnosti in se spominjamo zgodovinskega plebiscita iz leta 1990,  na katerem  je od  93,2 odstotka udeleženih volivcev na vprašanje Ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država? okoli 95 odstotkov odgovorilo pritrdilno, je videti, da se naši kulturi bolj slabo piše.

O kulturi se v predvolilni kampanji ni kaj dosti govorilo. Resnici na ljubo je treba priznati, da smo vendarle med vrsticami lahko brali, da nam nekateri politiki napovedujejo ukinitev ministrstva za kulturo, ob vrsti takšnih in drugačnih varčevalnih ukrepov pa tudi bolj kot ne zelo pasje dneve za kulturo. A bi se z vsem tem lahko še nekako sprijaznili, če bi pri tem  ohranili vsaj kulturni nivo razprave. Navsezadnje smo v adventnem času, ki naj bi bil namenjen spokornosti, globokemu premišljevanju, spreobrnjenju ... Do 4. decembra so naši »sveti«  politični  možje, med njimi  tudi kakšna ženska izjema, razmeroma uspešno brzdali strasti. Po objavi volilnih rezultatov pa so  miselne in verbalne zavore nekaterih posameznikov tako popustile, kot da bi se šele odpravili v predvolilno dirko. Politični diskurz je padel pod nivo kritične spodnje meje.

 Kulturo bi v tem kontekstu omenjali po nemarnem in spreobrnitev nekaterih pred našimi očmi, je bila vse kaj drugega kot  spreobrnitev v adventnem duhu. Simpatizerji levo usmerjene politike  so proslavljali zmago nad pohodom »nevarne« desnice. Kot smo že iz njihovih predvolilnih shodov lahko zvedeli, ni hujšega sovražnika slovenskemu življu, kot je to Cerkev ali pa politik, ki hodi k maši.  Potem so nam na drugi strani za nameček postregli še z volivci v trenirkah.  In če se je ob vsem tem kdo prepoznal kot denimo posameznik iz mešanega zakona, ki ima rad trenirko, ob nedeljah pa hodi k maši, mu kaj drugega, kot da začne razmišljat o  selitvi iz Slovenije, ni preostalo.

V dneh, ki so pred nami, bomo zagotovo še ničkolikokrat slišali tisto zlajnano misel, da smo bili Slovenci tistega usodnega 26. decembra 1990 prvič in morda celo zadnjič v zgodovini enotni. Tako zelo, da imamo sedaj na ta dan celo praznik enotnosti. Toda kaj pomeni biti enoten? Da vsi mislimo enako, da živimo v enoumju? Ali to, da znamo živeti v skladu z demokratičnimi vrednotami in ohranjati  našo kulturo (v smislu družbe inteligentnih bitij) na dostojnem nivoju, ki se navsezadnje kaže tudi v tem, da znamo na kulturen način sprejeti ljudi, ki so drugačni ali imajo drugačno mnenje od našega?

loading...
Loading...