premk1 Svet24.si

Francki se mož oglaša z drugega sveta

morski pes, avstrijska turistka Svet24.si

Morski pes avstrijski turistki odgriznil nogo in ...

sds, janez janša, Necenzurirano

Demontaža druge republike #kolumna

golob jansa bobo Reporter.si

Kako Janša Goloba blati pred Evropo - in kako ...

imgonline-com-ua-twotoone-49R0E54WwN2Z3bU Ekipa24.si

To lahko samo Hojs! Odziv na epsko zmago nad ...

miša-molk Njena.si

Miša Molk o pokojnem očetu hčere Ule Furlan

delius-barisic Ekipa24.si

Konec dvomov! Iz Olimpije prišlo sporočilo, ki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Elvira Miše Miklavčič: Ko je intelektualka kurba in prostitutka starleta

Deli na:
Elvira Miše Miklavčič: Ko je intelektualka kurba in prostitutka starleta

Splošni vtis je bil, da ima ta beseda pri ljudeh funkcijo nekakšnega ventila, ki se sprosti vedno, ko jo, rešeni bremena uporabe neprimernih besed, izgovorijo v kontekstu omenjenega filma. Predvsem profesionalni govorci so se trudili, da so jo lahko čim pogosteje izgovorili. Kot kakšna predšolska otročad, ki naključno odkrije novo vulgarno besedo, starši pa jim jo prepovejo. Ne da bi se zavedali, kaj beseda v resnici pomeni, jo potem kot papagaji kar naprej ponavljajo. Je pač »prepovedana«.

 Zgodba, ki še traja, se je letošnjo pomlad ponovila z besedo kurba. S to razliko, da so v nekaj več kot desetih letih v Sloveniji že zdavnaj popustili vsi ventili.

V Evropski prestolnici kulture Mariboru so se pred kratkim po ulici, v kateri so bile v preteklosti javne hiše, sprehajale intelektualne kurbe in opozarjale na podcenjeno, podplačano ter vse pogosteje negativno vrednoteno intelektualno delo. Njihove (intelektualne, seveda!) storitve so vam vse do 28. julija na voljo v umetniško predelanih pohorskih gondolah. V Kinodvoru si lahko ogledate film Glorija kurb. Kurba je tudi naslov sicer večkrat pohvaljene monodrame ljubljanskega gledališča Glej, ki je nastala po dramatizaciji knjige kolumn Vedrane Rudan. Plakat za to predstavo z napisom Glej, Kurba, postavljen ob plakat Mojce Kucler Dolinar, pa je pošteno začinil tudi predvolilno kampanjo za županske volitve v Ljubljani letošnjo pomlad.

Kurba, beseda, ki je (najbrž z razlogom, kaj mislite?) v Slovarju slovenskega knjižnega jezika označena s kvalifikatorjem vulgarno, je v Sloveniji očitno postala že splošno sprejemljiva pogovorna beseda. Pri tem ni potrebno niti to, da bi se količkaj približali temam, kot je legalizacija prostitucije. Prav nasprotno, ko je govor o prostitutkah, se besede kurba v javnosti ne uporablja. Ker je v tem kontekstu žaljiva in ker je bojda, po prepričanju liberalno razsvetljenih umov, prostitucija poklic kot vsak drug. Če pa boste protestirali ob sliki, ki je pred ljubljanskimi županskimi volitvami romala po družabnih omrežjih in prikazovala predvolilni plakat Mojce Kuclar Dolinar in plakat gledališča Glej ter komentar nekega uporabnika facebooka »odstranili napačno kurbo; D«, lahko kaj hitro obveljate za konservativnega, zaplankanega čudaka oziroma čudakinjo.

A tako je v družbi, v kateri so intelektualke obveljale za kurbe, prostitutke pa za starlete, ki se jih ne branijo niti politiki.