Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Tiskana

To so imena zdravnikov, ki zaradi sumov korupcije prihajajo na sodišče

Deli na:
To so imena zdravnikov, ki zaradi sumov korupcije prihajajo na sodišče

Foto: Fotomontaža Reporter

Po skoraj treh letih od obširnih hišnih preiskav kriminalistov zoper zdravnike po vsej Sloveniji zaradi sumov korupcije bodo (šele) v nadaljnjih dveh tednih potekala zaslišanja vpletenih pred preiskovalno sodnico. Neverjetno, toda več obdolžencev je še vedno na istih vodilnih mestih, kot v so bili času hišnih preiskav.

Decembra 2013. so kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada v obširni akciji izvedli številne hišne preiskave po Sloveniji proti več zdravnikom, vodij lekarn in dobaviteljev medicinske opreme, pripomočkov in zdravil. Zdravniki in vodje lekarn so bili osumljeni za kazniva dejanja nezakonitega sprejemanja daril, dobavitelji pa za kazniva dejanja nezakonitega dajanja daril. Iz dokumenta, ki smo ga pridobili pri Reporterju, je razvidno, da bo preiskovalna sodnica Damjana Stele z okrožnega sodišča v Ljubljani naslednja dva tedna zasliševala akterje te korupcijske afere, specializirano državno tožilstvo je namreč dalo marca letos na sodišče zahtevo za sodno preiskavo. Pregon vodi tožilec Iztok Krumpak.

Akterji na prizorišču

Tožilstvo za sprejemanje podkupnin dolži Zorana Miloševiča (interventnega nevroradiologa v UKC Ljubljana), Natašo Faganeli (vodjo lekarne v Ortopedski bolnišnici Valdoltra), Vaneta Antoliča (predstojnika ortopedske klinike v UKC Ljubljana), Miodraga Vlaovića (nekdanjega vodjo travmatološkega oddelka v Splošni bolnišnici Celje), Moniko Sonc (vodjo lekarne na Onkološkem inštitutu v Ljubljani), Janeza Roberta Cirmana (ortopeda v Ortopedski bolnišnici Valdoltra), Gregorja Kavčiča (ortopeda v Splošni bolnišnici Novo mesto), Jožefa Matela (predstojnika radiološkega oddelka v UKC Maribor). Kaznivega dejanja dajanja podkupnin pa so bili v sodni odredbi za hišno preiskavo obdolženi Urška Jurkovič (zakonita zastopnica firme Emporio Medical – dobavitelja v zdravstvu), Jana Šturm (prav tako zakonita zastopnica Emporia Medical), Darko Žafran (nekdanji komercialist v podjetju Emporio Medical) in Marin Tadić (nekdanji zaposleni v Emporiu Medical kot tržnik). Lani so kriminalisti NPU tej skupini kot prejemnika podkupnin dodali še Sama Karla Fokterja (nekdanjega vodjo oddelka za ortopedijo v celjski bolnišnici) in Roka Vengusta (pomočnika predstojnika ortopedske klinike UKC Ljubljana). Javno zdravstvo naj bi oškodovali za 1,18 milijona evrov.

Imuniteta za Jurkovičevo?

Izvor kriminalistične preiskave je bil v ovadbi oziroma informacijah, ki jih je policiji dala Urška Jurkovič, direktorica in lastnica podjetja Emporio Medical, enega od dobaviteljev v zdravstvu. Ta družba je od leta 2003 do 2012 od javnega zdravstva zaslužila kar 38 milijonov evrov, od tega samo od UKC Ljubljana 15,3 milijona evrov. Po besedilu odredbe za hišno preiskavo je Jurkovičeva kot direktorica firme Emporio Medical z bančnih računov avstrijske firme Newport Medical Handels (v lasti družine Urške Jurkovič) dvigovala gotovino in jo izročala Jani Šturm, drugi zakoniti zastopnici firme Emporio Medical, ta pa se je, kot izhaja iz odredbe, z naštetimi osumljenimi zdravniki in vodji lekarn dogovarjala za pridobitev in ohranitev naročil medicinskih izdelkov in pripomočkov, v zameno jim je na različne bančne račune nakazovala denar ter odrejala izplačevanje gotovine.

Iz odredbe za hišne preiskave preiskovalne sodnice z okrožnega sodišča v Ljubljani Sabine Višnjevec leta 2013 jasno izhaja, da je med obdolženimi tudi Jurkovičeva, ki pa v obvestilu o naroku za zaslišanje obdolžencev pred (morebitno) uvedbo sodne preiskave zdaj ni več navedena. Vsi drugi našteti še naprej ostajajo obdolženci. Je tožilstvo glede prijaviteljice kaznivih dejanj Jurkovičeve uporabilo določbo iz kazenskega zakonika, da se sme tistemu, ki je dal nedovoljeno nagrado (torej podkupovalcu), pa je to razkril policiji, še preden je bilo to odkrito, kazen odpustiti? Odgovor tožilstva še čakamo.

Darko Žafran je bil, kot so ugotovili na tožilstvu, izvršnik Jurkovičeve in Šturmove, ki je na svoja bančna računa na Hrvaškem in v Avstriji od 2008. do 2012. prejemal nakazila firme Newport Medical Handels. Ta denar je nakazoval naprej kot nedovoljeno nagrado posameznim osumljenim oziroma denarna sredstva dvigoval v gotovini ter jo osebno izročal ortopedu Robertu Cirmanu iz bolnišnice Valdoltra in drugim. Marin Tadić naj bi medtem nepretrgano od 2008 do 2012 sprejemal gotovino od odgovornih oseb podjetja Emporio Medical, da jo uporabi kot nedovoljeno darilo, ki ga je po ugotovitvah tožilcev izročil radiologu iz UKC Ljubljana Zoranu Miloševiču, Jožefu Mateli in drugim.

Bojan Dobovšek: kazenski postopki le vrh ledene gore

Po besedah poslanca Bojana Dobovška, ki je poklicno strokovnjak za področje korupcije, med drugim je bil sedem čet član Komisije za preprečevanje korupcije, se postopki zoper osebe iz zdravstva, obdolžene za korupcijo, vlečejo mnogo predolgo. Odgovornost za to nosijo predvsem vodilni na policiji, tožilstvu in v sodstvu, kako organizirajo delo podrejenih. Kazenske zadeve so r le vrh ledene gore, opozarja Dobovšek, med drugim bi se pri preverjanju izvora premoženja zdravnikov morala angažirati Finančna uprava RS in Urad za preprečevanja pranja denarja.

Račun Kavčičeve žene

Vlaović je obdolžen, da je v letih 2011 in 2012 kot vodja travmatološkega oddelka v Celju od zastopnikov Emporia Medical kot protiuslugo za pridobitev in ohranitev naročil medicinskih izdelkov periodično zahteval in sprejel nedovoljeno nagrado od vrednosti dobavljenega blaga. Zastopnica podjetja Emporio Medical mu je, trdijo tožilci, tako prek povezane firme v Avstriji Newport Medical Handels po njegovih navodilih v obrokih nakazala vsega najmanj 12.261 evrov na njegov bančni račun pri hrvaški izpostavi Raiffeisen banke. Gregorja Kavčiča pa dolžijo, da je od aprila 2009 do maja 2011 kot ortoped v novomeški bolnišnici od zastopnikov podjetja Emporio Medical kot protiuslugo za dobave medicinskih izdelkov in pripomočkov bolnišnici v Novem mestu zahteval in sprejel nedovoljeno nagrado. Zastopnica firme Emporio Medical je po trditvah tožilcev prek omenjene avstrijske družbe Newport Medical Handels Kavčiču po njegovih navodilih v več obrokih nakazala skupno najmanj 43.958 evrov na bančni račun Steiermärkische Sparkassen banke v Avstriji, katerega imetnica je bila Kavčičeva žena. Kavčič je še vedno zaposlen na kirurškem oddelku novomeške bolnišnice, pri čemer so nam sporočili, da je bil po hišni preiskavi v letu 201. izločen kot član strokovnih komisij iz vseh postopkov javnega naročanja, prav tako nima nobenih pooblastil za odločanje o nakupu medicinskega potrošnega materiala.

Dr. Vane Antolič, še vedno predstojnik ortopedske klinike UKC Ljubljana, je obdolžen, da je od Emporia Medical kot protiuslugo za pridobljeni posel in ohranitev dobav za vsako leto terjal plačilo donacij v višini deset odstotkov realizirane prodaje v korist Društva za razvoj ortopedije. Tako je po odredbi skupaj zahteval najmanj 41 tisoč evrov donacij, Jurkovičeva pa je njegove zahteve delno izpolnila in društvu v letu 2009 in 2011 plačala 20 tisoč evrov.  V UKC trdijo, da Antolič ne more vplivati na nabave medicinskih pripomočkov, materiala ali zdravil, saj ne sodeluje pri javnih naročilih ali nabavah. Očitno se jim zdi primerno, da je kot obdolženec še vedno predstojnik ortopedske klinike.

Dobrih sto tisočakov Miloševiču

Ortopedu Robertu Cirmanu iz bolnišnice v Valdoltri očitajo, da je od 2008. do 2012. od zastopnikov firme Emporio Medical kot protiuslugo za pridobitev in ohranitev medicinskih izdelkov zahteval in sprejel nedovoljeno nagrado od vrednosti dobavljene količine blaga. Tako mu je zastopnica dobavitelja po ugotovitvah tožilcev prek povezane firme v Avstriji od 27. marca 2008 do 2. marca 2011 po njegovih navodilih na njegov račun pri Raiffeisen banki v Avstriji nakazala skupaj najmanj 4.484 evrov. Darko Žafran pa naj bi mu kot komercialist Emporia Medical od 2008. do 2012. izročil gotovino v vrednosti najmanj 15.207 evrov. Kot pravijo v bolnišnici Valdoltra, je ortoped Cirman še vedno zaposlen pri njih v okviru dejavnosti hrbtenične in otroške ortopedije.

 Specialista Zorana Miloševiča iz UKC Ljubljana tožilci dolžijo podobnega postopanja, kot ga očitajo njegovim prej omenjenim kolegom zdravnikom. Pri tem dodajmo še, da je Miloševič še vedno zaposlen na Kliničnem inštitutu za radiologijo pri UKC Ljubljana, vendar, kot pravijo v UKC, ne sodeluje pri javnih naročilih ali nabavah. Velja poudariti, da Miloševič niti v času, ko naj bi izvajal korupcijska kazniva dejanja, formalno ni sodeloval pri javnih naročilih, to velja tudi za več drugih obdolženih zdravnikov, a so po ugotovitvah tožilstva vseeno lahko vplivali nanje in se od tega okoriščali. Miloševič naj bi od zastopnikov Emporia Medical kot protiuslugo za dobave občasno zahteval in sprejel nedovoljeno nagrado od vrednosti dobavljenega blaga, zato mu je zastopnica Emporia Medical po prej opisanem postopku prek avstrijske firme od leta 2008 do 2011 po njegovih navodilih v več obrokih nakazala skupno najmanj 72.800 evrov na njegov bančni račun pri Erste Steiermärkische banki na Hrvaškem. Poleg tega mu je po očitkih tožilcev od decembra 2011 do septembra 2012 na njegov račun pri nemški banki UBS Deutschland iz Frankfurta nakazala v celoti najmanj 28.500 evrov.

Lekarnarki ostajata vodji

Glede dr. Jožefa Matela, (še vedno) predstojnika radiološkega oddelka na UKC Maribor, so tožilci zapisali, da je kot predstojnik tega oddelka od zastopnikov firme Emporio Medical kot protiuslugo za pridobitev in ohranitev naročil medicinskega blaga občasno zahteval in sprejel nedovoljeno nagrado prek omenjene avstrijske družbe v več obrokih od 19. maja 2008 do 9. aprila 2009. Skupaj naj bi prejel najmanj 10.559 evrov na račun pri Raiffeisen banki v Avstriji, katerega imetnik je z njim povezana oseba. Tudi v UKC Maribor imajo povsem nesprejemljivo prakso, da je Matela, obremenjen z utemeljenim sumom storitve korupcijskih kaznivih dejanj, še vedno predstojnik radiološkega oddelka. Pravijo, da niso uradno obveščeni o kazenski ovadbi zoper njega, kako daleč je postopek proti njemu, ne vedo. Nekdanji direktor UKC Maribor je sicer iz razpisnih komisij umaknil vse zdravnike, ki so predmet preiskave.

Na koncu velja opozoriti še na dve vodji lekarn, in sicer Moniko Sonc iz lekarne Onkološkega inštituta Ljubljana in Natašo Faganeli, vodjo lekarne iz Ortopedske bolnišnice v Valdoltri. Faganelijeva naj bi za protiusluge glede dobave medicinskih izdelkov in pripomočkov od zastopnic Emporia Medical v letih od 2008 do 2011 prejela skupaj znesek v višini najmanj 63.163 evrov gotovine. Monika Sonc pa je kot vodja lekarne Onkološkega inštituta po ugotovitvah tožilcev od zastopnikov družbe Valentis Pharmaceuticals (tudi tu je direktorica Urška Jurkovič) kot protiuslugo za pridobitev in ohranitev naročil farmacevtskih izdelkov od avgusta 2008 do aprila 2009 prejela najmanj 13.655 evrov nedovoljenih nagrad. Kljub tem obtožbam sta tako Faganelijeva kot Sončeva še vedno na mestih vodij lekarn. Pri bolnišnici v Valdoltri so na vprašanje, kako nadzirajo, da pri nabavi medicinskega blaga Faganelijeva in njihov ortoped Cirman nimata možnosti za korupcijska dejanja, pojasnili, da imajo podrobno opredeljen proces nabave, vsi postopki so vodeni iz nabavnega sektorja, ponudbe ocenjujejo strokovne komisije, za dobave manjše vrednosti pa lahko naročilnico izda le nabavni sektor.

Epilog v megli

Zdaj torej potekajo zaslišanja obdolžencev, preiskovalna sodnica se bo na tej podlagi odločila, ali bo izdala sklep o sodni preiskavi, na katerega se obdolženci lahko pritožijo. Sodna preiskava lahko traja leto, dve ali celo več. Kje sta še obtožnica, sojenje … Roka pravice bo zdravnike, če jim bo tožilstvo na sodišču seveda dokazalo krivdo, dosegla šele čez leta. Povsem nedopustno pa je, da so zdravniki in vodje lekarn, ki so utemeljeno osumljeni, da so storili korupcijsko kaznivo dejanje, še vedno na vodstvenih položajih.