Revija Reporter
Tiskana

Sramotni spomenik: Zakaj bi moral Boris Kidrič pasti pred predsedniško palačo

Biserka Karneža Cerjak

22. dec. 2013 19:00 Osveženo: 10:00 / 09. 8. 2017

Deli na:

Kdo ve, kako je pred desetimi leti uspelo preimenovanje nekdanjega po Borisu Kidriču poimenovanega parka v park Sveta Evrope? Ta je v neposredni bližini predsedniške palače, v njem pa še vedno stoji kip Borisa Kidriča.

Ob pogledu nanj se prijatelji, ki obiščejo ameriškega veleposlanika Mussomelija, sprašujejo: Kako je kaj takega mogoče v Evropski uniji?

Seveda je mogoče, saj smo se zaradi nenehnih laži in sprenevedanj zataknili v nekem čudnem času in prostoru. V njem je bilo zaradi krutih ukazov brez milosti, ki jih je zapisal Boris Kidrič, pobitih več kot 20.000 neoboroženih Slovencev in Slovenk med vojno in po njej. Večina med njimi skupaj z drugimi, več sto tisočimi žrtvami, ki pripadajo drugim narodnostim, leži v več kot 600 prikritih grobiščih. Po skoraj sedmih desetletjih od morije nimajo grobov, Borisa Kidriča, zagotovo najpomembnejšega povzročitelja krvave morije, pa so pokopali z vsemi vojaškimi častmi leta 1954.

V TISKANI IZDAJI IN V TRAFIKI ZA TABLIČNE RAČUNALNIKE VEČ O KIDRIČU KOT POOSEBLJENJU ZLA IN GORJA; O NJEGOVIH MORILSKIH IN ZLOČINSKIH BESEDAH IN DEJANJIH; KAKO ODSTRANITI SPOMENIK ZLOČINCU IN ZAKAJ ŠE VEDNO STOJI.