Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Tiskana

RTV Slovenija: »oaza zapravljanja« in »leglo nepravilnosti«

Deli na:
RTV Slovenija: »oaza zapravljanja« in »leglo nepravilnosti«

Foto: Primož Lavre

RTV Slovenija je še hujša »oaza zapravljanja« in »leglo nepravilnosti«, kakor je grški premier Antonis Samaras označil njihovo ERT. Medtem ko grška vlada z njeno reorganizacijo razbremenjuje svoje davkoplačevalce, je slovenska vlada Alenke Bratušek povišala RTV- prispevek, vodstvo javnega zavoda pa si je izplačalo nagrade zaradi domnevnega uspešnega poslovanja. Dejansko RTVS posluje z izgubo, saj ima več izdatkov kot prihodkov, razliko pa krije s prodajo delnic Eutelsata. Torej uspešno posluje zgolj na podlagi prirejenih bilanc.

Ko je Janševa vlada z začetkom letošnjega leta znižala RTV-prispevek z 12,75 na 12,11 evra, je generalni direktor RTVS Marko Filli jadikoval, da se bodo prihodki javnega zavoda tako hudo zmanjšali, da bodo morali zaradi tega ukinjati oddaje in odpustiti do 400 sodelavcev. Nič od tega se ni zgodilo, a tako tudi ni dolgo trajalo. Nova vlada pod vodstvom Alenke Bratušek je z junijem prispevek vrnila na 12,75 evra, povišanje pa so podprli tudi poslanci Državljanske liste in Desusa, ki so pol leta pred tem glasovali za znižanje. RTVS je bilo treba nagraditi za poročanje o ljudskih vstajah, ki so spodkopale prejšnjo vlado in omogočile izvolitev nove vlade, ceno za to pa plačujemo vsi naročniki električne energije.

Toda še preden je prisegla nova vlada, v kateri je minister za izobraževanje postal Jernej Pikalo, je ta kot predsednik programskega sveta vodstvu javnega zavoda odobril izplačilo nagrad v skupnem znesku okoli 55.000 evrov bruto. Generalni direktor Marko Filli je tako prejel okoli 10.200 evrov bruto dodatka k plači, direktorja radia in televizije Miha Lampreht in Janez Lombergar sta prejela vsak okoli 9800 evrov dodatka, trije pomočniki generalnega direktorja pa vsak okoli 8400 evrov. Nagrade, za katere Filli pravi, da so del plače po pogodbi, so bile izplačane zaradi uspešnega lanskega poslovnega rezultata v tržni dejavnosti.

V TISKANI IZDAJI IN V TRAFIKI ZA TABLIČNE RAČUNALNIKE VEČ O PRIREJENIH BILANCAH RTV; O RAZKOŠNOSTI SLOVENSKE NACIONALKE; O PREVELIKEM ŠTEVILU PROGRAMOV; O DESETERICI OVADENIH NA RTVS.