testenine črvi odpoklic Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se ...

jasna-kuljaj Svet24.si

Jasna Kuljaj sprejela novo vlogo programske ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

dejan dogaja1 Njena.si

Dejan Dogaja in Kiara Haas: Ljubezen jima daje ...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Tiskana

Pri Factor banki Joc Pečečnik izgubi spomin

Deli na:
Pri Factor banki Joc Pečečnik izgubi spomin

Foto: Primož Lavre

Poslovnež Joc Pečečnik trdi, da Factor banka ni bila njegova hišna banka, čeprav je to v intervjuju leta 2014 sam izjavil.

Poslovneža Joca Pečečnika je zelo zmotilo, da ga je Reporter konec maja v članku z naslovom Pogled iz bančne luknje omenjal v povezavi s propadlo Factor banko. Naštel je tri »napačne trditve«: prvič, da ne drži, da bi bila Factor banka za Joca Pečečnika »hišna banka«, ker podjetje Interblock posluje z več bankami in ni imelo nobene hišne banke, ter da po nadzorovani likvidaciji banke ni imel likvidnostnih težav; drugič, da je od posla z Bojanom Požarjem lani odstopil po več mesecih pogajanj in ne na hitro; in tretjič, da devetmilijonskega kredita v Factor banki ni dobil v čudnih okoliščinah, ker so bili vsi krediti pridobljeni v skladu s pogoji za pridobivanje kreditov.

Kaj govorijo dejstva? Joc Pečečnik je bil v Factor banki delničar, se pravi solastnik, kar ni nepomembno dejstvo. Da je bila Factor banka Pečečnikova »hišna banka«, ni ne Reporterjeva teza ne trditev, to je trditev Joca Pečečnika osebno. V intervjuju za spletno Delo (14. januarja 2014) je dejal takole: »S Factor banko smo delali od leta 1999, bila je naša hišna banka.« Enako je z »napačno trditvijo«, da se je Pečečnik po nadzorovani likvidaciji Factor banke znašel v likvidnostnih težavah. V istem intervjuju (slabe pol leta po nadzorovani likvidaciji Factor banke) je povedal: »Šokiralo me je, da so jim (Factor banki; op. a.) čez noč odsekali glavo. Zaradi tega smo že pet mesecev v likvidnostnih težavah, ker ne delajo novih odkupov in pritiskajo na nas, naj vrnemo še tisto, kar imamo.«

In še zadnje o Factor banki in Jocu Pečečniku: da kredita ni dobil v čudnih okoliščinah, ampak v skladu s pravili banke pri dodeljevanju kreditov. To sta ugotovila izvedenca, ki sta v poročilu o delovanju uprave in nadzornega sveta Factor banke za čas med 2006 in 2013 zapisala, da so se člani nadzornega sveta zavedali zaostrene likvidnostne situacije, pa so vseeno odobravali nove kredite ali podaljševali stare. Kot primere navajata družbe Unifruit, Interblock, Primorje, Gradis, ACH in druge. Celo Pečečnik se bo moral strinjati, da se je znašel v zelo čedni druščini, ni kaj. Naprej: Pečečnik trdi, da so bili krediti »pridobljeni v skladu s pogoji za pridobivanje kreditov pri Factor banki«. Hm, ali Pečečnik res ne ve ali se zgolj spreneveda, ampak kolikor je znano Reporterju in kar je ugotovila tudi parlamentarna komisija, ki preiskuje zlorabe v bančništvu, Factor banka sploh ni imela internega akta o delovanju kreditnega odbora. Če to niso čudne okoliščine, potem ni jasno, kaj so.
 
Za konec še domnevno napačno pisanje, da je Pečečnik lani na hitro odstopil od posla z Bojanom Požarjem. Tudi če se o nečem mesece pogajaš, lahko čez noč odstopiš od posla. Glede na javno objavljeno dopisovanje med Pečečnikom in Požarjem, je igralniški kralj lepega dne obvestil Požarja, da odstopa od posla. Takole je v svojem odzivu oktobra lani zapisal Požar: »Projekt Delo Revije je propadel izključno zaradi Joca Pečečnika, ker je tik pred izidom revij, po petih mesecih priprav, pogajanj z Novo kreditno banko Maribor, in samo nekaj ur po podpisu pogodbe umaknil sofinanciranje projekta.« Če to ni hiter odstop od posla, si je težko predstavljati, kaj je. Sicer je Pečečnik Požarju ves čas postavljal nove in nove pogoje in mu pisal sporočila. In če v Reporterju sodimo po tistem, kar nam je poslovnež »globalnega formata« in »omikan svetovljan« poslal tisti ponedeljek, ko je izšla 22. številka Reporterja, po elektronski pošti, si lahko predstavljamo, kako in na kakšni ravni komunicira Pečečnik.