Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Tiskana

Farmacevtski velikan priznal: Naše cepivo ogroža zdravje vaših otrok!

Deli na:
Farmacevtski velikan priznal: Naše cepivo ogroža zdravje vaših otrok!

Zaščitite sebe in druge! - Foto: Arhiv Svet24

Francoska farmacevtska družba Sanofi SA je priznala, da je njihovo cepivo proti vročici dengi učinkovito le, če je človek okužen. Če se preventivno cepijo zdravi ljudje, lahko pride do resnih zdravstvenih težav. Na Filipinih so cepili že skoraj milijon otrok.

Pred pol desetletja je francoska farmacevtska družba Sanofi zmagoslavno objavila, da ji je uspelo razviti prvo cepivo proti vročici dengi – dengvax. Raziskava na Tajskem je namreč takrat pokazala, da cepivo učinkovito varuje pred boleznijo, ki jo povzročajo trije od štirih sojev virusa denge. Virus sicer najbolj pogosto prenašajo komarji, poroča Channel News Asia, ki se sklicuje na agencijo AFP.

Po „uspehu“ na Tajskem se je vlada na Filipinih, kjer je letno z dengo okuženih okoli 200.000 ljudi, odločila, da preventivno cepi predvsem otroke. Ko so cepili že 740.000 povsem zdravih otrok, je farmacevtska korporacija priznala, da imajo osebe, ki se preventivno cepijo, lahko resne zdravstvene težave.

Sanofi je takoj sporočila javnosti, da so pod "resnimi težavami" mislili na hujšo vročino, zatekanje in morebitni pojav modric po telesu. Kljub temu je filipinska vlada cepljenje začasno prekinila, dokler zadeve ne raziščejo medicinski strokovnjaki in Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).