boštjan-močnik 2 Svet24.si

Brigadir Boštjan Močnik: »Kdo pa bo pomagal, ko...

pgd-križe, pgd-tržič, požar-sebenje Svet24.si

Foto: Zagorela hiša v občini Tržič

1715253201-dsc9430-01-1715253168875 Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

cene prevc pm Ekipa24.si

Ne le Nika Vodan, še ena sanjska poroka v ...

Nizozemska Revija Stop

Nizozemska izključena iz finala Evrovizije 2024

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Žvižgač: Po razkritju Panamskih dokumentov veliko besed, malo dejanj

Deli na:
Žvižgač: Po razkritju Panamskih dokumentov veliko besed, malo dejanj

Foto: Getty Images

Žvižgač, ki je razkril Panamske dokumente, je v petek prekinil svoj molk. Kot je dejal po navedbah britanskega časnika The Guardian, se je za razkritje dokumentov o poslovanju v davčnih oazah odločil po ugotovitvi "razsežnosti krivic". Po njegovih ocenah je razkritje sprožilo veliko razprave, a ne dovolj dejanj.

Vir, katerega identiteta in spol ostajata skrivnost, je zanikal, da bi bil vohun. "Ne delam za nobeno vlado ali obveščevalno agencijo, ne neposredno ne pogodbeno, in nikoli nisem delal zanje. Moja stališča so povsem moja," je zatrdil.

Razkritje dokumentov panamske odvetniške družbe Mossack Fonseca, ki so pokazali, da številni politiki, podjetniki, športniki in druge znane osebnosti usmerjajo svoje finance prek te srednjeameriške države, je po njegovih besedah sprožilo "novo, spodbudno globalno razpravo".

"Neenakomerna porazdelitev prihodkov je eno najbolj odločilnih vprašanj našega časa," meni žvižgač. "Prevladujoče medijske obravnave so se doslej osredotočale na vprašanje, kaj je dovoljeno in zakonito v tem sistemu. Kar je dovoljeno, je resnično škandalozno in nujno potrebno sprememb," je dodal.

Kot je pojasnil, je lani stopil v stik z novinarjem časnika Süddeutsche Zeitung Bastianom Obermayerjem in ga vprašal, če ga zanimajo tajni podatki. Novinarju je nato predal dokumente iz interne baze družbe Mossack Fonseca, ta pa jih je začel preučevati s pomočjo Mednarodnega konzorcija preiskovalnih novinarjev (ICIJ), ki vključuje tudi slovensko Delo.

Vir je povedal, da so se odločili ukrepati, potem ko so dojeli "razsežnost krivic", opisanih v omenjenih dokumentih. Mossack Fonseca sicer zanika nepravilnosti.

Po objavi teh dokumentov prejšnji mesec so oblasti poskušale priti do njih. ICIJ jim je po navedbah omenjenega vira "upravičeno" zavrnil pomoč, žvižgač pa pravi, da bi bil pripravljen sodelovati z oblastmi, "kolikor je v moji moči", še navaja The Guardian.

Vir je povedal še, da je najprej ponudil dokumente tudi nekaterim velikim medijskih hišam in WikiLeaksu, a jih niso zanimali.

Omenjeni vir je kritičen tudi do državnih oblasti, še posebej zaradi njihovega ostrega postopanja zoper žvižgače, kot je Edward Snowden. "Za svoja razkritja bi si zaslužil junaški sprejem in veliko nagrado, ne pa izgon," je ocenil.

Zadovoljen je s predlogom britanskega premiera Davida Camerona, da bi policija dobila vpogled v skrivnosti nekaterih davčnih oaz, a bi bilo po njegovih ocenah treba narediti več. "Velika Britanija mora še odigrati svojo vlogo pri razkrivanju finančnih skrivnosti," je menil.