stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Župana Aten in Skopja za pravično rešitev spora o imenu Makedonije

Deli na:
Župana Aten in Skopja za pravično rešitev spora o imenu Makedonije

Stavba makedonske vlade v Skopju. - Foto: Bobo

Župana Aten Giorgos Kaminis in Skopja Petre Shilegov sta se včeraj sestala v grški prestolnici, kjer sta izrazila podporo "pravični in trajni rešitvi" spora glede imena Makedonije, ki vlada med njunima državama.

"Strinjava se, da je treba doseči pravično in trajno rešitev", spora, v katerem sta državi že več kot četrt stoletja, je povedal desnosredinski župan Aten. "Midva nisva tista, ki se pogajata," je dejal. Vendar pa od vlad pričakujeta, da bosta v ospredje postavili tisto, kar združuje obe državi, je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Socialdemokrat Shilegov pa je izpostavil "močno skupno voljo za okrepitev prijateljskih vezi" med prestolnicama obeh držav.

Zaradi spora, ki se vleče že vse od razpada Jugoslavije leta 1991, Atene blokirajo nadaljnje približevanje Makedonije Evropski uniji in Natu, članica Združenih narodov pa je lahko postala le pod imenom Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija (FYROM).

Pogajanja o imenu Makedonije pod pokroviteljstvom ZN so v zadnjem času dobila nov zagon, potem ko je novi socialdemokratski makedonski premier Zoran Zaev sporočil, da je rešitev spora prioriteta njegove vlade.

Vendar pa predvsem grška javnost močno nasprotuje temu, da bi bilo v imenu sosednje države ime Makedonija, saj to po njihovem mnenju kaže na njene ozemeljske težnje po istoimenski pokrajini na severu Grčije. V nedeljo so v prestolnici pripravili tudi množične proteste, na katerih se je po podatkih organizatorjev zbralo 1,5 milijona ljudi, po podatkih policije pa 140.000.