favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Županu pod Mont Blancom je prekipelo: alpinisti brez primerne opreme bodo plačali kazen

Deli na:
Županu pod Mont Blancom je prekipelo: alpinisti brez primerne opreme bodo plačali kazen

Francoski župan Jean-Marc Peillex je na območju Mont Blanca uvedel denarno kazen za alpiniste, ki se bodo v gore odpravili brez primerne opreme.

Ukrep je uvedel zaradi vse pogostejših nesreč, katerih vzrok je bila ravno pomanjkljiva oprema alpinistov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Alpinisti, ki ne bodo imeli primerne opreme za vzpon na goro, kot so dereze ali vrvi, bodo morali plačati 38 evrov globe, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Takšen ukrep je bil potreben, saj vznemirjenja željni obiskovalci po besedah Peillexa niso želeli "prisluhniti opozorilom".

Župan je zato izdal lokalno uredbo, ki določa seznam primerne opreme. Novo pravilo po poročanju francoske tiskovne agencije AFP od alpinistov zahteva, da med drugim uporabljajo čelado, vodoodporni gorski jopič, dereze in opremo, primerno za reševanje iz razpok. Poleg tega morajo imeti cepine, plezalni pas in vrvi.

Novo pravilo sicer velja predvsem za najlažjo in najbolj priljubljeno pot do vrha t. i. voie royale, ki je pod jurisdikcijo Peillexove občine, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po besedah Peillexa je bilo v povprečju izvedenih 80 do 100 reševalnih operacij na Mont Blancu, katerega vrh se pne 4809 metrov nad morjem. Letno na gori življenje izgubi približno deset ljudi, je izjavo Peillexa povzela dpa.