pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Zunanji minister Kurz bolj priljubljen od novega avstrijskega premierja Kerna

Deli na:
Zunanji minister Kurz bolj priljubljen od novega avstrijskega premierja Kerna

Foto: Getty Images

Novi socialdemokratski avstrijski kancler Christian Kern je izjemno priljubljen v avstrijski javnosti, a v primeru neposrednih volitev kanclerja bi ga porazil mladi zunanji minister Sebastian Kurz (foto) iz ljudske stranke (ÖVP), kaže v nedeljo objavljena javnomnenjska raziskava inštituta Gallup.

Kern bi v primeru, da bi lahko Avstrijci neposredno volili kanclerja, pobral 36 odstotkov glasov, izhaja iz ankete, v kateri je sodelovalo 600 ljudi. Na fiktivnih neposrednih volitvah kanclerja bi se za njim uvrstil vodja svobodnjakov (FPÖ) Heinz-Christian Strache s 26 odstotki glasov, sledi jima podkancler iz ÖVP Reinhold Mitterlehner, a z zgolj osmimi odstotki glasov podpore, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

Slika pa bi bila povsem drugačna, če bi se ÖVP v volilno bitko podala s Kurzem. V tem primeru bi mladi vodja avstrijske diplomacije na fiktivnih neposrednih volitvah kanclerja pobral 27 odstotkov glasov in porazil Kerna, za katerega bi v takšnem primeru glasovalo 25 odstotkov volivcev. Strache pa bi bil na tretjem mestu z 21-odstotno podporo, še kaže Gallupova raziskava.

O tem, da bo še ne 30-letni Kurz verjetno prevzel vodenje ljudske stranke, je v Avstriji govora že dalj časa. Kurz velja za super zvezdnika v vladi in uživa kar 51 odstotno podporo državljanov. Kar 64 odstotkov njegovo delo ocenjuje pozitivno, samo 13 odstotkov pa negativno, povzema srbska tiskovna agencija Tanjug.

Gallupova raziskava je pokazala še, da bi, če bi bile parlamentarne volitve to nedeljo, 34 odstotkov ljudi glasovalo za svobodnjake, ki sicer že mesece zasedajo prvo mesto. Sledijo jim socialdemokrati s 24-odstotno podporo, ljudska stranka pa uživa 21-odstotno podporo. Zeleni, katerih nekdanji vodja Alexander Van der Bellen je zmagal v drugem krogu predsedniških volitev 22. maja, bi zbrali 13 odstotkov, liberalni Neos pa šest odstotkov glasov.