boštjan-močnik 2 Svet24.si

Brigadir Boštjan Močnik: »Kdo pa bo pomagal, ko...

pgd-križe, pgd-tržič, požar-sebenje Svet24.si

Foto: Zagorela hiša v občini Tržič

1715253201-dsc9430-01-1715253168875 Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo ...

košček pl Reporter.si

Podjetje očeta Erike Žnidaršič dobilo 100 ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

Nizozemska Revija Stop

Nizozemska izključena iz finala Evrovizije 2024

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Zimbabve je zaradi suše začel prodajati divje živali

Deli na:
Zimbabve je zaradi suše začel prodajati divje živali

Foto: Getty Images

V Zimbabveju so oblasti zaradi hude suše, ki je prizadela državo, začele prodajo divjih živali iz državnih naravnih rezervatov. S tem želijo preprečiti pogin živali zaradi lakote ali pomanjkanja vode, so včeraj sporočili iz državne službe, pristojne za parke.

V oglasu, ki je bil objavljen v tamkajšnjem časopisu, je služba k nakupu povabila vse ljudi, ki lahko kupijo in skrbijo za divje živali. Števila in vrst živali, ki so naprodaj, po poročanju francoske tiskovne agencije AFP niso objavili.

"Lahko potrdim, da smo objavili oglas, potem ko je el nino še zaostril sušo," je dejala tiskovna predstavnica službe, pristojne za parke, Caroline Washaya.

Okoljevarstvenik in nekdanji direktor službe Jerry Gotora je poudaril, da oblasti s prodajo živali zbirajo finančna sredstva, s katerimi bodo zagotovile vodo za tiste živali, ki ostajajo v parkih. "Zimbabve se sooča z eno najhujših suš v vsej svoji zgodovini. Hujša je celo od tiste leta 1992, ko je več tisoč živali poginilo, številne pa so prodali," je povedal.

Ob tem se nacionalni parki soočajo tudi s preveliko populacijo slonov. V minulih letih so zato več slonov prodali v različne države, med drugim na Kitajsko.

Zaradi suše več kot četrtina prebivalstva Zimbabveja trpi zaradi pomanjkanja hrane, predsednik Robert Mugabe pa je februrja razglasil naravno katastrofo.