stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Zika tudi na Slovaškem

Deli na:
Zika tudi na Slovaškem

Foto: Getty Images

Na Slovaškem so danes potrdili prvi primer okužbe z virusom zika. Kot je povedal slovaški minister za zdravje Viliam Cislak, je z virusom okužena ženska, ki se je na Slovaško vrnila iz Južne Afrike. Prejšnji teden so o prvih primerih okužbe z ziko poročali tudi iz slovaške sosede Češke.

Žensko so ob vrnitvi iz Južne Afrike prejšnji teden hospitalizirali, a so jo že odpustili iz bolnišnice, navaja slovaška tiskovna agencija TASR.

O prvem primeru okužbe z ziko danes poročajo tudi iz Kube. Virus je v državo prinesla zdravnica iz Venezuele, ki so jo zato v Havani hospitalizirali, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Okužbe z ziko so zabeležili že v več deset državah po svetu, skrbi pa predvsem hitro širjenje virusa po Latinski Ameriki. Tam je prizadetih že več kot 20 držav, predvsem Brazilija. Komar aedis aegypti, ki prenaša ziko, za katero trenutno ni ne zdravila ne cepiva, živi v 130 državah.

Virus zika pri večini obolelih sproži le kratkotrajne, gripi podobne simptome, a velja za zelo nevarnega za nosečnice oz. plod. Kriv naj bi namreč bil za mikrocefalijo, prirojeno napako pri novorojencih, ko se ti rodijo z nenavadno majhno glavo. To lahko povzroči možganske poškodbe. Poleg tega so znanstveniki ugotovili tudi povezave med ziko in Guillam-Barrejevim sindromom, nevarno nevrološko motnjo, ki povzroča ohromitve.