Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

MZ Podzemna zbiralnica 2 Svet24.si

Lične in za oko prijetne, a včasih tudi precej ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Žena kitajskega politika obsojena na smrt zaradi umora britanskega poslovneža

Deli na:
Žena kitajskega politika obsojena na smrt zaradi umora britanskega poslovneža

Foto: Reuters

Sodišče v kitajskem mestu Hefei je danes Gu Kailai, soprogo odstavljenega kitajskega politika Bo Xilaija, spoznalo za krivo umora britanskega poslovneža ter ji prisodilo smrtno kazen z dveletnim odlogom izvršitve kazni. Tej se bo sicer najverjetneje izognila in ji jo bodo ob dobrem vedenju spremenili v dosmrtni zapor ali najmanj 25 let zapora.

Organizacija za spoštovanje človekovih pravic Dui Hua Foundation omenja celo možnost, da Gujeva v zaporu preživi le nekaj let. Večino smrtnih kazni z dveletnim odlogom izvršitve namreč po dveh letih spremenijo v dosmrtni zapor, pojasnjujejo. Gujeva bi lahko nato po sedmih letih zaprosila za pogojni izpust iz zdravstvenih razlogov, kar pomeni, da bi v zaporu dejansko odsedela devet let, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Gujeva se je namreč v preteklosti zdravila zaradi kronične nespečnosti, tesnobe, depresije in paranoje, kar je prišlo na dan tudi na samem sojenju. Da bi premagala te težave, je jemala antidepresive in pomirjevala. Od teh zdravil naj bi postala odvisna, kar je vodilo v še dodatno poslabšanje njenega duševnega zdravja.

Gu Kailai je na sojenju sicer priznala, da je zastrupila 41-letnega britanskega poslovneža Neila Heywooda, ki je poslovno sodeloval z njo in njenim možem. Britanca je ubila, ker je po neuspešnem poslu grozil njenemu sinu Bo Guaguaju.

Heywoodovo truplo so našli v hotelu v Chongqingu novembra lani. Sprva so kot vzrok smrti navedli infarkt, vendar je štiri mesece kasneje Bojeva desna roka in šef lokalne policije Wang Lijun pobegnil na ameriški konzulat, kjer naj bi razkril, da je šlo v resnici za umor.


Poleg Gujeve je bil danes zaradi pomoči pri umoru obsojen tudi njen asistent Zhang Xiaojun, in sicer na devetletno zaporno kazen. Štiri kitajske policiste, ki so priznali, da so pomagali prikriti Heywoodov umor, da bi zaščitili Gujevo, pa je sodišče obsodilo na od pet do enajst let zapora.

Na sodni razplet se je že odzvala Velika Britanija, ki je pozdravila kitajsko odločitev za preiskavo umora britanskega poslovneža, medtem ko se same obsodbe in izrečene kazni ni izrecno dotaknila.

"Pozdravljamo dejstvo, da so kitajske oblasti preiskale smrt Neila Heywooda, ter sojenje tistim, ki so jih spoznali za odgovorne," so zapisali na britanskem veleposlaništvu v Pekingu.

Heywoodova smrt je sprožila enega največjih političnih škandalov na Kitajskem v zadnjih letih, ki je s položaja odnesel vplivnega Bo Xilaija. Slednji je namreč veljal za glavnega kandidata za enega od položajev v kitajskem političnem vrhu, kjer bo jeseni prišlo do menjave generacij.

Marca je bil Bo odstavljen s položaja sekretarja komunistične partije v Chongqingu, proti njemu pa je bila uvedena preiskava zaradi "kršitev discipline".