Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Že vse od hladne vojne odnosi Nata in Rusije niso bili tako na psu

Deli na:
Že vse od hladne vojne odnosi Nata in Rusije niso bili tako na psu

Foto: Reuters

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je za ameriško televizijsko mrežo CNN dejal, da so se odnosi med zvezo in Rusijo zelo poslabšali in da so sedaj najbolj težavni od konca hladne vojne, povzema CNN francoska tiskovna agencija AFP.

"Mislim, da je prav reči, da je Natov odnos z Rusijo bolj težaven, kot je bil kadarkoli od konca hladne vojne," je dejal Stoltenberg na CNN.

"Po hladni vojni smo upali, da bomo z Rusijo oblikovali tesne odnose," je dodal.

Pojasnil je, da so se odnosi resno poslabšali po ruski priključitvi Krima leta 2014 in ruski destabilizaciji vzhodne Ukrajine.

Stoltenberg je dejal, da je Nato zavezan izogibanju nadaljnjim zaostritvam in da sledijo dvojnemu pristopu "obrambnega svarila in dialoga".

"Dokler smo močni, dokler smo predvidljivi, lahko z Rusijo vodimo politični dialog in se skušamo izogniti stopnjevanju in novi hladni vojni," je dodal.



Ravno včeraj je ameriški predsednik Donald Trump dejal, da so odnosi med ZDA in Rusijo na najnižji in zelo nevarni ravni, krivdo za to pa pripisal kongresu. Na slabe odnose med Washingtonom in Moskvo je opozoril dan po tem, ko je z neodobravanjem podpisal zakon o sankcijah proti Rusiji, Iranu in Severni Koreji.

Ruski premier Dmitrij Medvedjev je zaradi novih sankcij obtožil ZDA, da so sprožile vseobsegajočo trgovinsko vojno proti Rusiji.

Odnosi med Natom in članicami ter Rusijo so se zaostrili taji zaradi Ukrajine kot tudi več vojaških operacij in vaj. Zveza Nato je začetek poletja v baltskih državah in na Poljskem začela z operacijo Okrepljena prednja prisotnost, ki so jo zaradi spremenjenega varnostnega okolja v vzhodni soseščini sprejeli na vrhu zveze v Varšavi julija lani.

Gruzija in ZDA pa so konec julija začele največje skupne vojaške vaje, ki naj bi bile izraz ameriške podpore tej majhni kavkaški državi v luči ruske grožnje. Nekdanja sovjetske republika bi se rada pridružila Natu.

Septembra pa bodo v Rusiji in Belorusiji potekale velike vojaške vaje Zapad (Zahod), zaradi česar so v baltskih državah zaskrbljeni.