Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Zdaj se je še srbski minister spravil nad Thompsona

Deli na:
Zdaj se je še srbski minister spravil nad Thompsona

Foto: Primož Lavre

Podpredsednik srbske vlade in zunanji minister Ivica Dačić je pozval hrvaško vlado, naj znova preuči svojo odločitev, da bo sofinancirala koncert pevca Marka Perkovića Thompsona na sobotni slovesnosti ob obletnici vojaške operacije Nevihta.

Dačić je v ponedeljek za srbsko tiskovno agencijo Tanjug ocenil, da bi bil nastop Thompsona, ki "nosi jasen ustaški predznak", "žalitev in ponižanje za vse srbske žrtve".

Šef srbske diplomacije meni, da je financiranje Thomsonovega koncerta iz državnega proračuna "v nasprotju z javno potrjenimi prizadevanji hrvaške vlade za dobrososedske odnose s Srbijo".

"Takšna odločitev ne prispeva k dobrim odnosom med državama, ki imajo ključen pomen za celotno regijo," je dejal Dačić. Kot je poudaril, se je nujno izogibati tovrstnim provokacijam.

Thompson je ikona hrvaške skrajne desnice, v svojih pesmih pa uporablja tudi zloglasni ustaški pozdrav Za dom spremni. Obstajajo tudi posnetki Thompsonovih nastopov, v katerih je povzdigoval ustaški režim in nasilje proti Srbom.

Proslava hrvaškega dneva zmage, domovinske hvaležnosti in veteranov, ki ga obeležujejo 5. avgusta ob obletnici operacije Nevihta, vsako leto poveča napetosti v odnosih med Zagrebom in Beogradom. Medtem ko na Hrvaškem častijo zmago svojih vojaških enot, ki so avgusta 1995 osvobodile večji del ozemlja, ki so ga leta 1991 zasedle srbske sile, v Srbiji žalujejo za srbskimi žrtvami.



V Nevihti v Beogradu vidijo največje etnično čiščenje v Evropi po drugi svetovni vojni, ko naj bi bilo s hrvaškega ozemlja pregnanih kar okoli 200.000 Srbov. V Srbiji je tako 5. avgust dan spomina na trpljenje in pregon Srbov.

Sobotni koncert v Slunju razburja tudi na Hrvaškem, predvsem zaradi domnevnih stroškov Thompsonovega koncerta, ki glede na poročanje hrvaških medijev presegajo pol milijona kun (70.000 evrov). Mesto Slunj je napovedalo, da bodo prispevali petino omenjenega zneska, za ostalo pa bosta poskrbeli Karlovška županija in ministrstvo za veterane.

Hrvaški minister za veterane Tomo Medved je pojasnil, da sodelujejo pri financiranju koncerta v Slunju, ker vsako leto prispevajo za stroške tehnične podpore dogodkom ob proslavi Nevihte. Omenil je, da bodo plačali avtobuse za organiziran prevoz veteranov na koncert.

Thompson je v ponedeljek za hrvaško uredništvo regionalne televizije N1 zanikal, da bo prejel honorar za svoj nastop. Glede uporabe pozdrava Za dom spremni pa je dejal, da ne krši nobenih zakonov. Pojasnil je, da gre za del pesmi Čavoglave, ki je nastala med vojno na Hrvaškem.

Na osrednji hrvaški slovesnosti, ki bo tako kot vsako leto 5. avgusta potekala v Kninu, bo letos nastopilo Prljavo kazalište iz Zagreba. Mesto Knin je objavilo, da znašajo stroški njihovega nastopa 115.000 kun (15.500 evrov).