Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

ZDA želijo v Siriji premagati Islamsko državo in vreči Asada

Deli na:
ZDA želijo v Siriji premagati Islamsko državo in vreči Asada

Foto: arhiv Reporterja

Svetovalec za nacionalno varnost ZDA Herbert Raymond McMaster je omenil možnost dodatnih vojaških napadov na režim sirskega predsednika Bašarja Asada.

Ob tem je dejal, da imajo ZDA v Siriji dvojni cilj - poraz Islamske države (IS) in sprememba režima, kar pa mislijo doseči v sodelovanju z mednarodno skupnostjo.

McMaster je v nedeljo na televiziji Fox Rusijo pozval, naj ponovno oceni svojo podporo Asadovemu režimu in se vpraša, zakaj podpira režim, ki množično pobija lastno prebivalstvo. Po njegovih besedah bo politično rešitev v Siriji zelo težko doseči z ohranitvijo Asada na oblasti.

Ameriški državni sekretar Rex Tillerson je na televiziji ABC dejal, da se je odnos predsednika ZDA Donalda Trumpa do Asadovega režima zelo spremenil po uporabi kemičnega orožja prejšnji torek in da si zaradi tega ZDA prizadevajo za oblikovanje mednarodne koalicije za odstranitev Asada z oblasti.

Tudi veleposlanica ZDA pri ZN Nikki Haley je za televizijo NBC povedala, da je sprememba režima v Siriji za ZDA sedaj prioriteta in to neizogibna.

Ameriški kongresniki večinoma podpirajo Trumpov ukaz za raketni napad na sirsko letališče, s katerega je režim sprožil kemični napad, čeprav jih večina želi sodelovati pri pripravi celovite strategije.



Republikanski senator iz Teksasa John Cornyn je na televiziji Fox poudaril, da ZDA šest let s predsednikom Barackom Obamo niso imele strategije za Sirijo in je umrlo 400.000 ljudi, milijoni pa so razseljeni doma, v soseščini in po Evropi.

Tudi demokratski senator iz Marylanda Ben Cardin je izrazil podporo Trumpovemu ukazu, ki je bil odziv na uporabo kemičnega orožja, vendar pa si želi celovite strategije za končanje državljanske vojne in IS.

McMaster je dodal, da je bil cilj raketnega napada močno sporočilo Asadu, da so ZDA pripravljene ukrepati in nameravajo storiti še več, o čemer pa bo odločil predsednik Trump.

Zaveznici Asadovega režima Rusija in Iran sta medtem v nedeljo skupaj sporočili, da bosta odgovorili na vsako novo podobno agresijo proti Siriji s silo. Izjava dodaja, da se ZDA dobro zavedajo zmogljivosti obeh držav.

Bela hiša je po raketnem napadu dobila podporo evropskih in drugih zaveznic. Tillerson bo podporo dobil tudi na srečanju držav G7, ki se je danes začelo v Italiji in bo okrepljen z njo kasneje v tednu obiskal Moskvo, kjer se bo srečal s kolegom Sergejem Lavrovom.