pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

ZDA: Severnokorejski satelit se zgolj "prevrača v vesolju"

Deli na:
ZDA: Severnokorejski satelit se zgolj "prevrača v vesolju"

Foto: KNCA

Satelit, ki ga je v nedeljo v vesolje izstrelila Severna Koreja, je dosegel orbito in zdaj kroži okoli Zemlje, je sporočilo južnokorejsko obrambno ministrstvo. Ni sicer jasno, ali tudi pravilno deluje. Poleg tega so v Seulu ocenili, da ima nova raketa doseg okoli 12.000 kilometrov, kar pomeni, da lahko doseže tudi večino ozemlja ZDA.

Izstrelitev severnokorejskega satelita je v svetu naletela na ostro obsodbo, saj naj bi šlo v prvi vrsti predvsem za preizkus nove rakete. Izstrelitev je obsodil tudi Varnostni svet Združenih narodov in napovedal, da bo v kratkem sprejel nove sankcije v odgovor na to dejanje.

Severna Koreja po ocenah analitikov sicer še ni razvila tehnologije, da bi raketo lahko uporabila kot medcelinsko balistično raketo, ki bi bila sposobna namesto satelita nesti tudi bojno konico. Še vedno naj namreč ne bi imela tehnologije, ki bi zaščitila bojno konico pred vročino ob ponovnem vstopu v ozračje. Severna Koreja ima sicer že razvito jedrsko bombo.

Kot je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočilo južnokorejsko obrambno ministrstvo, je v nedeljo izstreljena tristopenjska raketa podobna raketi Unha-3, ki jo je Pjongjang izstrelil decembra 2012, a naj bi imela za približno 2000 kilometrov večji doseg.

Potem ko je Severna Koreja pred časom dokončala 67 metrov visoko izstrelišče, so analitiki domnevali, da bo morda izstrelila še enkrat večjo raketo od 30-metrske Unha-3, a je bila tudi ta približno enako velika.

Raketo z opazovalnim satelitom so izstrelili v nedeljo ob 1.30 po srednjeevropskem času. Orbito je po navedbah severnokorejske televizije uspešno dosegla približno deset minut kasneje. Čeprav v Pjongjangu trdijo, da je bila misija velik uspeh, južnokorejski in tudi ameriški predstavniki ocenjujejo, da temu ni povsem tako. Po navedbah ameriških predstavnikov se satelit zdaj zgolj "prevrača v vesolju", kar naj bi pomenilo, da ne deluje pravilno.