Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

ZDA razočarane nad potrditvijo poljskega zakona o holokavstu

Deli na:
ZDA razočarane nad potrditvijo poljskega zakona o holokavstu

Holokavst - Foto: wikipedia

Ameriški državni sekretar Rex Tillerson je v torek izrazil razočaranje, ker je poljski predsednik Andrzej Duda podpisal zakon, ki prepoveduje označevanje nacističnih taborišč za poljska oziroma prepoveduje pripisovanje nacističnih zločinov poljski državi.

State Department je že pretekli teden, ko je bil zakon še v postopku, opozoril, da bo imel posledice za odnose z ZDA. "ZDA so razočarane, ker je poljski predsednik podpisal zakon, ki uvaja kazenske sankcije za pripisovanje nacističnih zločinov Poljski," je sporočil Tillerson. Zakon sedaj gre še pred ustavno sodišče, ki bo odločilo, ali je v skladu s svobodo govora.

"Sprejetje tega zakona škoduje svobodi govora in akademskim raziskavam," je sporočil Tillerson, ki je Poljsko spet označil za trdnega zaveznika ZDA in priznal, da je izraz "poljska taborišča" boleč in zavajajoč. Ne glede na to je treba v boju proti zgodovinskim netočnostim ščititi temeljne svoboščine. ZDA po njegovih besedah verjamejo, da so odprta razprava, znanstvena študija in izobrazba najboljše sredstvo zoperstavljanja zavajajočemu govoru.

Foto: Reuters - Obletnica osvoboditve taborišča se v svetu obeležuje kot mednarodni dan spomina na žrtve holokavstva.



State Department je že v sredo izrazil zaskrbljenost zaradi zakona na Poljskem in dodal svarilo, da lahko zakon poslabša strateške interese Poljske in odnose z drugimi državami, vključno z ZDA in Izraelom. "Delitve, ki bodo nastale, lahko koristijo le našim tekmecem," menijo v ameriški administraciji, ki jo že leto dni vodi Donald Trump.