pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

ZDA prvič uvedle sankcije proti Kim Jong Unu

Deli na:
ZDA prvič uvedle sankcije proti Kim Jong Unu

Foto: KCNA

Ameriško finančno ministrstvo je severnokorejskega voditelja Kim Jong Una zaradi kršenja človekovih pravic prvič uvrstilo na seznam posameznikov, za katere veljajo finančne sankcije. Poleg njega so na seznam uvrstili še deset drugih visokih severnokorejskih uradnikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kima so na seznam uvrstili, potem ko je ameriško zunanje ministrstvo objavilo poročilo o "hudih kršitvah človekovih pravic v Severni Koreji". Uvrstitev po mnenju Washingtona pomeni tudi potrditev tega, da je Severna Koreja med "najbolj represivnimi državami na svetu".

"Pod Kim Jong Unom je Severna Koreja nadaljevala neznosno surovost nad milijoni ljudi, vključno z izvensodnimi usmrtitvami, prisilnim delom in mučenjem," je dejal Adam Szubin z oddelka za boj proti terorizmu na ameriškem finančnem ministrstvu. Po podatkih ameriških uradnikov je v političnih taboriščih, kjer pogosto prihaja do mučenja, usmrtitev in spolnega nadlegovanja, zaprtih med 80.000 in 120.000 ljudi.

Med severnokorejskimi uradniki, ki so jim zamrznili morebitno premoženje v ZDA, so tudi minister za varnost ljudi Choe Pu Il, njegov svetovalec Ri Song Chol in minister za državno varnost Kang Song Nam.

Na črni seznam so ZDA uvrstile tudi pet severnokorejskih institucij, med katerimi je tudi ministrstvo, pristojno za cenzuro. Severna Koreja je tudi sicer tarča številnih sankcij, predvsem zaradi svojega jedrskega in raketnega programa.