Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

ZDA prvič pod Trumpom gostijo sestanek koalicije proti Islamski državi

Deli na:
ZDA prvič pod Trumpom gostijo sestanek koalicije proti Islamski državi

Foto: arhiv Reporterja

Ameriški obrambni minister James Mattis bo danes na sedežu Nata v Bruslju gostil sestanek globalne koalicije za boj proti teroristični skupini Islamska država.

Sestanek se bo začel po koncu dvodnevnega zasedanja obrambnih ministrov zavezništva, ki bodo danes med drugim obravnavali še kibernetsko obrambo in odnose z Gruzijo.

Prvi dan zasedanja so najbolj odmevala sporočila novega šefa Pentagona, da ZDA ostajajo zavezane Natu, a da pričakujejo do konca leta zvišanje obrambnih izdatkov v drugih zaveznicah, sicer bodo skrčile svoj prispevek.

Danes bodo ministri med drugim razpravljali tudi o kibernetski obrambi, ki jo generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg izpostavlja kot največjo prioriteto in ključen element soočanja z grožnjami iz Rusije.

Lani se je Nato soočal s povprečno 500 kibernetskimi incidenti na mesec, kar je 60 odstotkov več kot v letu 2015. Obrambni ministri naj bi danes potrdili osvežen načrt za kibernetsko obrambo.

Po zasedanju obrambnih ministrov je v Bruslju predviden tudi sestanek globalne koalicije proti teroristični skupini Islamska država, na katerem naj bi Mattis predstavil prioritete nove ameriške administracije na tem področju.