Svet

ZDA priznale Jeruzalem kot prestolnico Izraela

Deli na:
ZDA priznale Jeruzalem kot prestolnico Izraela

Foto: Profimedia - Donald Trump se je požvižgal na številna opozorila in se odločil po svoje.

Ameriški predsednik Donald Trump je danes na novinarski konferenci v Beli hiši sporočil, da so ZDA priznale Jeruzalem kot prestolnico Izraela. S tem je sprejel zgodovinsko odločitev, s katero spreminja več desetletno politiko ZDA in tvega sprožitev novega nasilja na Bližnjem vzhodu, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Odločil sem se, da je čas za uradno priznanje Jeruzalema kot prestolnice Izraela. To je pravilna odločitev," je dejal Trump. V isti sapi je zagotovil, da si bo še naprej prizadeval za mir med Izraelom in Palestinci ter da bo podprl rešitev dveh držav v okviru trajnega mirovnega sporazuma, poročajo tuje tiskovne agencije.

Pozval je k miru in strpnosti ter napovedal, da bo ameriški podpredsednik Mike Pence v prihodnjih dneh obiskal Bližnji vzhod.

Status Jeruzalema je eno najbolj spornih vprašanj v bližnjevzhodnem konfliktu in je ključno za doseganje miru med Izraelom in Palestinci. Izrael razume celoten Jeruzalem kot svojo prestolnico, Palestinci pa nasprotno vztrajajo, da mora biti Vzhodni Jeruzalem, ki ga je Izrael zavzel v vojni leta 1967, prestolnica njihove prihodnje države. Celo ZDA, tradicionalna zaveznica Izraela, se glede tega načeloma niso postavljale na nobeno stran in so doslej vztrajale, da mora biti ta spor rešen v okviru bližnjevzhodnih mirovnih pogajanj.