boštjan-močnik 2 Svet24.si

Brigadir Boštjan Močnik: »Kdo pa bo pomagal, ko...

pgd-križe, pgd-tržič, požar-sebenje Svet24.si

Foto: Zagorela hiša v občini Tržič

1715253201-dsc9430-01-1715253168875 Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

cene prevc pm Ekipa24.si

Ne le Nika Vodan, še ena sanjska poroka v ...

nemo palec Njena.si

VIDEO: Nemo od vzhičenosti razbil pokal in si ...

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

ZDA potrdile navzočnost svojih vojakov v Jemnu

Deli na:
ZDA potrdile navzočnost svojih vojakov v Jemnu

Foto: Arhiv Reporterja

Ameriško obrabno ministrstvo je po današnjem poročanju francoske tiskovne agencije AFP prvič javno potrdilo, da je v Jemen poslala vojake. Po besedah tiskovnega predstavnika Pentagona manjša skupina pomaga silam Združenih arabskih emiratov pri operacijah v enem od pristanišč. Hkrati nadaljujejo letalske napade na džihadiste v tej državi.

Tiskovni predstavnik Pentagona Jeff Davis je povedal, da "zelo majhno število" vojaškega osebja pomaga silam Združenih arabskih emiratov pri izrinjanju sil, povezanih s teroristično mrežo Al Kaida, iz pristanišča Mukala, ki so ga te osvojile aprila lani. "To je za nas velikega pomena. Ni namreč v našem interesu, da bi teroristična organizacija imela nadzor nad pristaniškim mestom," je dodal.

Po njegovih besedah ZDA nudijo "obveščevalno podporo". Ni pa želel povedati, ali gre za pripadnike posebnih enot. ZDA naj bi partnerjem v Jemnu nudile tudi podporo pri nadzoru, načrtovanju, pomorski varnosti in zdravstveni pomoči.

Pentagon je tudi priznal, da je v zadnjih tednih izvedel vrsto letalskih napadov na džihadiste zunaj Mukale. Pri tem naj bi ubili najmanj deset skrajnežev.

ZDA so sicer že večkrat izvedle takšne napade, med drugim marca na tabor za urjenje skrajnežev, pri čemer je bilo ubitih več kot 70 skrajnežev. V okolici Jemna imajo nameščenih več ladij.