Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

ZDA: Naše bombardiranje bolnišnice v Kunduzu je bila napaka, ne vojni zločin

Deli na:
ZDA: Naše bombardiranje bolnišnice v Kunduzu je bila napaka, ne vojni zločin

Foto: Arhiv Reporterja

Ameriško bombardiranje bolnišnice organizacije Zdravniki brez meja v afganistanskem Kunduzu 3. oktobra lani, v katerem je bilo ubitih najmanj 42 ljudi, ni bil vojni zločin, temveč posledica vrste napak, je včeraj dejal poveljnik centralnega poveljstva ameriške vojske, general Joseph Votel ob predstavitvi izsledkov preiskave.

Po njegovih besedah je notranja preiskava pokazala, da je posadka ameriškega letala 3. oktobra lani vzletela prej, kot je bilo načrtovano, ne da bi s seboj vzela seznam zaščitenih krajev in da je bila napačno vodena do bombardiranja bolnišnice v Kunduzu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dodal je, da so 12 vpletenih članov osebja - poveljnike, posadko na letalu in specialno enoto na tleh - suspendirali ali umaknili s poveljniških položajev. Še štirim so izrekli opomin.

Preiskava je pokazala, "da nekateri člani vojaškega osebja niso spoštovali kodeksa ravnanja in mednarodnega prava oboroženih spopadov". Ni pa pokazala, da je pri teh napakah šlo za vojne zločine, je dodal.

"Preiskava je pokazala, da je bil incident posledica kombinacije človeških napak, napak v postopkih in tehničnih napak ter da nihče od vojaškega osebja ni vedel, da bodo napadli bolnišnico," je izpostavil.

Pojasnil je, da so ameriške specialne enote, ki so spremljale afganistanske sile, prosile za letalsko podporo po štiridnevnih silovitih spopadih s talibani, iz rok katerih so hoteli zavzeti strateško mesto Kunduz.

Posadka ameriških specialnih enot na letalu AC-130 je bombardirala bolnišnico po pomoti, saj je mislila, da gre za poslopje talibanov, ki je ležalo kake četrt milje vstran, je dodal.

Povedal je še, da na ameriško letalo iz bolnišnice med incidentom ni nihče streljal, v preiskavi pa tudi niso ugotovili, da bi talibani bolnišnico uporabljali kot svojo bazo za operacije.

Pentagon je že novembra lani priznal, da je do napada na bolnišnico prišlo predvsem zaradi človeške napake. To razlago so Zdravniki brez meja zavrnili in poudarili, da je šlo za "primer hude malomarnosti ameriških sil in kršitev mednarodnega prava oboroženih spopadov". Zahtevajo mednarodno preiskavo.

V napadu, v katerem je bila bolnišnica uničena, je bilo ubitih 24 pacientov in 18 članov osebja bolnišnice, še 37 ljudi je bilo ranjenih.