Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

ZDA in Japonska z nadaljnjimi ukrepi proti Severni Koreji

Deli na:
ZDA in Japonska z nadaljnjimi ukrepi proti Severni Koreji

Foto: Profimedia

Ameriški predsednik Donald Trump in japonski premier Shinzo Abe sta se v luči jedrske grožnje iz Severne Koreje dogovorila o nujnosti nadaljnjih ukrepov.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sta obljubila nadaljnji gospodarski in diplomatski pritisk na Severno Korejo.

Kot so v nedeljo potrdili v Beli hiši, se je predsednik ZDA o Severni Koreji pogovarjal z japonskim premierjem in pri tem potrdil trdno obvezanost ZDA za obrambo Japonske in Južne Koreje pred kakršnim koli napadom z vsemi razpoložljivimi sredstvi, ki jih imajo na voljo ZDA.

Abe je po telefonskem pogovoru s Trumpom danes v Tokiu po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal, da v celoti soglaša s predsednikom Trumpom, da so nujni nadaljnji ukrepi. Dodal je, je Severna Koreja navkljub vedno novim prizadevanjem za mirno rešitev tudi na mednarodni ravni "enostransko položaj privedla do eskalacije".

Kitajska, Rusija in ostala mednarodna skupnost se morajo resno zavedati tega dejstva in s svoje strani povečati pritisk na Severno Korejo, je še zahteval japonski premier. Tudi Bela hiša je sporočila, da sta se Trump in Abe izrekla za povečanje gospodarskega in diplomatskega pritiska na Severno Korejo in da v to prepričata tudi ostale države.

Severna Koreja je v petek drugič v mesecu dni navkljub vsem prepovedim in opozorilom izstrelila medcelinsko balistično raketo.